Hírek

„Újragomboltuk” a Kastélykert Nyugdíjasházban

Június 8-án kezet fogott a nyár a nyárutóval: az ifjúság a szépkorúakkal.

Napfényt, színt, mosolyt, s egyévnyi termést vittünk a Kastélykert Nyugdíjasház csendes falai közé.

Nagy szeretettel készültünk a találkozásra, mint ahogy szeretetteljes volt a fogadtatás is, mind a bentlakók, mind pedig az ott dolgozók, s az intézményvezetés részéről.

Megidéztük a gyermekkor játékos forgatagát, párbeszédet folytattunk a Szeretettel, és tánccal, zenével szórakoztattuk a kedves hallgatóságot.

Ajándékul a Tehetséggondozó szakkör „Újragomboltuk” című tárlatát adtuk át, amely a Nyugdíjasház falait díszíti majd. Reméljük, a képek meg-megállásra, mosolyra, nosztalgiázásra késztetik az idős embereket.

A szép és meghitt percekért, a gondos-gombokért köszönetet mondok a kedves szakköri tagságnak:  – Örkényi Zoé, Mákos Valentina, Csobán Barbara,Papp Noémi, Raffai Roland, Góg Fruzsina, Kovács Dóra, Novák Csenge, Szabó Tünde, Turbucz Bence-  valamint Király Dominiknak, aki művészi tehetséggel szólaltatta meg klarinétját, és felejthetetlen táncáért Beleznay Klárának.

Köszönjük Szép-Gergely Helga intézményvezető fogadókészségét és vendéglátását, s Hubáné Kovács Katalin jelenlétét s fényképeit.

Kolozsi Ildikó

ujragombol

 

Határon túli pedagógusok vendégeskedtek iskolánkban

2018. május 30-án tartottuk meg iskolánkban a „Határon átívelő kapcsolatok a természettudományok tükrében” című rendezvényt. Az családi kapcsolatokból gyökerező esemény keretében „A körös-vidéki fizika, kémia, biológia szakos tanárok munkacsoportja” látogatott el iskolánkba a romániai Kisjenőből (Chișineu-Criș), Nagyszintyéről (Sintea Mare), Ágyáról (Adea) valamint Ottlakáról (Grăniceri).

A tizenhárom tagú delegációt az iskola Kränzlein kórusa nemcsak magyar nyelvű, hanem német és román dallamokkal fogadta. Ezután Szilágyi Teréz intézményvezető-helyettes az Implom múltját és jelenét mutatta be; az iskola mindennapi életével pedig egy erről készült videó segítségével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ezt követően Tar Attila kémia-biológia szakos pedagógus az általa alkalmazott modern oktatási módszerekről tartott előadást a szaktanteremben. Végezetül az intézmény infrastruktúráját mutattuk be vendégeinknek.

A tartalmas és kellemes hangulatú délután végén a jövőbeli kölcsönös együttműködés lehetőségeiről esett szó.

Dávid Orsolya

romandelegacio

 

Az Implom kórusának újabb sikere

A Gyulai Hírlap cikke

 

A Kränzlein mert és nyert!

A Gyulai Hírlapban megjelent cikk

 

Könyves programok az Implom iskolában

Ahogy véget ért a farsangi időszak, máris újabb szabadidős programokra vártuk a gyerekeket az Implom iskola könyvtárában.

Február 14-e nálunk nem a Valentin napról szól, hanem hagyományosan a könyvekről, az olvasásról. Ekkor ünnepeljük ugyanis a Nemzetközi Könyvajándék Napot. Ezen a napon évek óta könyvajándékkal lepjük meg tanítványainkat, s néhány kollégánkat. Lehetőségeink szerint összegyűjtünk új könyveket, korosztályokra bontjuk, becsomagoljuk, majd a szerencsére bízzuk, hogy kihez kerülnek.

Hogy az olvasás szerepére felhívjuk a figyelmet, ennek megfelelően aktualizáltuk az aulában lévő faliújságokat.

Feladatul kapták a tanítványok, hogy készítsenek szófelhőket számítógépes programmal, melyben az olvasással kapcsolatos kifejezéseket gyűjthették össze.

Fotókat készíthettek, amelyen megörökíthették magukat kedvenc könyvükkel, vagy családtagjaikat olvasás közben. A beérkezett munkákat kiállítottuk.

Ennek a hétnek a záró programja a második évfolyamosok Játékos vetélkedője volt az iskolai könyvtárban. Osztályonként 2-2 csapat oldotta meg a Miklós Gáborné nyugdíjas kolléganőnk által összeállított feladatokat: szólások kiegészítése, TOTÓ, színes kérdések, logikai feladvány, betűrejtvény, állatok felismerése, képkirakó. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek, játszva szerezhettek új ismereteket. Szoros eredmény született. Minden résztvevő egy számukra összeállított kiadvánnyal, valamint a csapat helyezésének megfelelő jutalommal térhetett vissza az osztályába. Magukkal vihették a feladatlapjaikat, hogy osztálytársaikkal is meg tudják majd oldatni.

Tartalmas hét áll mögöttünk.

Somogyi Zoltánné Kónya Ildikó, könyvtárostanár

Az eseményekről készült képeket itt tekinthetik meg.

 

Asztalitenisz diákolimpia 2017/1018

Iskolánk tanulói az idei tanévben is sikeresen képviselték iskolánkat a körzeti és megyei asztalitenisz diákolimpián. A körzeti fordulón a fiúknál több mint 80 tanuló mérte össze tudását. A lányoknál is szép számmal jelentkeztek a versenyre. A csapatversenyen is igen szép számmal vettek részt a város iskolái. Egyéniben az első 3 helyezett, míg csapatban az első 2 helyezett csapat jutott tovább a megyei versenyre.

pingpong4 pingpong2 pingpong3 pingpong1

Helyezettjeink:

I.-II. kcs. Körzeti egyéni: I. Vörös Barnabás (5.c), Megyei: II. Vörös Barnabás, II. Csukás Réka (3.c), Megyei: V. Csukás Réka, III. Borbély Lili Rozi(4.c), Megyei: VII. Borbély Lili Rozi

I.-II. kcs. Körzeti csapat: fiú: I. Vörös Barnabás(5.c), Havas István(3.a), Árpási Zoltán(3.a), lány: I. Csukás Réka( 3.c), Borbély Lili Rozi(4.c), Rácz Hanna(3.a)

Megyei csapat: lány: III. Csukás Réka, Borbély Lili Rozi, Rácz Hanna

III.-IV. kcs. Körzeti egyéni: III. Hartman Tamás(8.b), Megyei: VII. Hartman  Tamás, I. Balog Rebeka(6.c)

III.-IV. kcs. Körzeti csapat: lány II. Balog Rebeka(6.c), Postás Petra(8.a), Felföldi Lea(5.b), Megyei csapat: lány III. Balog Rebeka, Postás Petra, Felföldi Lea

III.-IV. kcs. igazolt fiú megyei egyéni: III. Sebestyén János(8.a)

Felkészítők: Csukásné Kovács Katalin, Rácz Roland

 

Mikulás

A 2.a osztály műsora

miki2017

További képek…

 

Márton-napi rajzpályázat

Idén 19. alkalommal rendeztük meg a Márton-naphoz kapcsolódó rajzpályázatot, melyet iskolánk 1-6. nemzetiségi osztályosai és a Németvárosi óvodások részére hirdettünk meg. A feladat minden évben: részt kell venni a Márton-napi lampionos felvonuláson, és az ott szerzett élményeket kell lerajzolni, amelyek Szent Márton legendáját jelenítik meg. Ebben az évben 175 pályamű érkezett, melyek közül 36 rajzot díjaztunk. A díjak átadására ünnepi keretek között került sor, melyen az 5.a osztályosok zenés-verses, illetve az 1.a osztályosok német nemzetiségi táncos műsorral emelték az ünnepség fényét.

Díjazottak:

Óvodások: Bogdán Dániel, Bolya Blanka Bettina, Dimák Róza, Döge Anna, Erdei Luca, Kempf Norina, Molnár Jázmin, Nyárfádi Alexa, Péter Attila, Szathmáry Diána

1. osztályosok: Gyenge Eszter, Herpai Lilla, Nagy Emma, Stefanovits Hanna, Szucsigán-Hadi szabolcs

2. osztály: Balogh Csenge, Illés Anna, Nagy Nerina, Nánási Hunor, Samu Panna

3. osztály: Arató Zoé, Fekete Frida, Fodor Luca, László Rubina, Szász Helga Alina

4. osztály: Elekes Gréta, Fiszter Anna Luca, Gyura Alxandra, Józsa Lora, Pősz Regina, Szilágyi Dorka

5-6. osztály: Barna Bettina, Beleznai Klára, Gál Máté, Kováts Luca, Rádai Adrienn

IMG_5928

További képek…

 

Implomos siker duatlonban

A Gyulai Hírlap cikke

 

„Itt van az ősz” vetélkedő

Az iskolai könyvtárunk a tanév során második alkalommal szervezett vetélkedőt diákjaink számára. Ezúttal a harmadik évfolyamosok csapatai számára hirdettük meg a játékos foglalkozást, melynek témája az ősz volt.

A háromfős csapatok nagyon koncentráltak, hogy a különböző típusú szóbeli, írásbeli és rajzos feladványokat minél pontosabban megoldják. Törhették a fejüket keresztrejtvénnyel, TOTÓ-val, találós kérdéssel; őszi munkálatokkal, mesterségekkel kapcsolatos kérdéseken. Tapintással egy titkos doboz tartalmát kellett felismerniük. Egy-egy helyes részfeladat megoldásáért dió vagy szőlő járt jutalomként.

A vetélkedő szoros végeredményt hozott, csupán 1-1 pont döntött a helyezésekről. Minden csapat oklevéllel és apró ajándékkal térhetett vissza az osztályába. Magukkal vihették a feladatlapjaikat, amiket az osztálytársaikkal is megoldathatnak majd, így nem csupán szórakozhatnak, hanem tanulhatnak is.

A feladatokat Miklós Gáborné nyugdíjas kolléganőnk állította össze ismét, a tőle megszokott nagy-nagy szeretettel és gondoskodással. Egy számára különösen kedves alkotással mondtak neki köszönetet a gyerekek a másfél éve tartó programsorozatért. Keresztesi Franciska – volt kolléganőnk – festménye lett a meglepetés Mártikának. Köszönet érte az alkotónak és az ötletgazdának is

Somogyi Zoltánné Kónya Ildikó
könyvtárostanár

konyvtar_osz_kezdo

További képek…

 

Erkel vetélkedő Implomos győzelemmel

A vitalap.hu cikke

 

Iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja

 

Könyvjelző kiállítás

Diákjaink készítették a vidám könyvjelzőket a könyvtári hónaphoz kapcsolódóan. A kiállítás az iskola aulájában tekinthető meg.

konyvjelzo1 konyvjelzo2

konyvjelzo3 konyvjelzo4

 

Kultúrák találkozása az iskolai könyvtárunkban
Október az Iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja. Ehhez kapcsolódva hirdetett meg diákok számára pályázatot a Könyvtárostanárok Egyesülete. Szakköröseink segítségével egy-egy tablóval neveztünk be.

kulttal5webkezdo

További képek…

 

Mesék, mondák a várban

A mese legyen az élet természetes része, legyen a tiéd!
2017.10.13-án került megrendezésre a gyulai várban tizenharmadik alkalommal a Mátyás király Megyei monda- és mesemondó verseny. A 4. és 5. osztályos tanulók mutatták be mesemondó tudásukat. A vetélkedőt a Mogyoróssy János Városi Könyvtár és az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. közösen szervezte.
Sok-sok kisdiák jelentkezett a megyéből, hogy összemérje tudását és nem utolsó sorban életre keltse meséjét.
A zsűri tagjai: Marsi Katalin pedagógus, a gyulai Arany János Művelődési Egyesület tagja, Varga Enikő magyartanár, a Harruckern János Közoktatási Intézmény munkatársa, Harangozó Imre – a zsűri elnöke – mesemondó, néprajzkutató és tanár. A zsűri elnöke kiemelte, a meséhez nem kell kellék. Aki belülről mondja el meséjét, annak nincs másra szüksége. Értékelésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a mesemondást sosem kell túljátszani. Hangsúlyozta: az a jó, ha a mesemondás természetes állapot. – Alakítsd magadhoz, legyen a te meséd! – zárta gondolatait Harangozó Imre.
Nagy örömünkre szolgált, hogy mindezen szempontoknak eleget téve iskolánk 4.d osztályos tanulója Tapasztó Gréta Erzsébet 1. helyezést ért el. Felkészítője: Kiss Miklósné.
Gratulálunk neki és további szép sikereket kívánunk!

tapaszto1 tapaszto2

 

Október 6. Közlekedésbiztonsági élményprogram

Képek

 

Szeptember 6. Arany200  – Nagyszalontai kirándulás

200 éve született Arany János a magyar irodalom egyik legnagyobb költője. Sokat hallottam ebben az évben Arany János nevét, több rendezvényen is voltam. A legérdekesebb a Kolozsvári Magyar Napokon látott Arany-busz volt.

Szeptember elején nemcsak a régen látott osztálytársaimnak örülhettem, hanem az a jó hír is fogadott, hogy hamarosan Nagyszalontára kirándulunk. Izgatottan vártuk az osztálytársaimmal a szeptember hetedikei indulást. Közben sok mindent elolvastam Arany Jánosról.

Évfolyamtársaimmal és kísérőtanárainkkal jókedvűen indultunk Nagyszalontára. Az első állomás az Arany-porta volt. Itt kedvesen mesélt Marika néni Arany gyerekkoráról és mindent megmutatott: a gémeskutat, az eperfát és a kis parasztház berendezési tárgyait. Megtudtuk, hogy az eredeti ház leégett, Arany János gyerekkorában, de ez annak hű mása. Sokat fotózkodtunk az udvaron, majd átmentünk a szoborparkba, ahol megkoszorúztuk Arany János szobrát. A református templomban is szétnéztünk, majd a Kossuth szobor érintésével eljutottunk a főtéren álló Csonka-toronyba. Itt az emlékmúzeum igazgatója, Darvasi Zoltán kísérte körbe csoportunkat, aki sokat mesélt a város történetéről, Arany és Petőfi barátságáról és persze a költő életéről és munkásságáról is. A Csonka-toronyban a költő íróasztalát és a használatai tárgyait is megnézhettük. A sok élmény után jólesett az ebédre kapott finom szendvics és utána kipróbálhattuk a nagyszalontai játszóteret. Sok élménnyel és információval gazdagon tértünk vissza iskolánkba.

Köszönjük ezt a szép kirándulást!

Marksteiner Míra 6.C

 

Szeptember 2. Szilvalekvárfőzés a Németvároson

Képek

 

Augusztus 31. Tanévnyitó ünnepség

Képek