Hírek

Eseményeinkről készült képes beszámolóinkat a 2019/2020-as tanévtől kezdve facebook oldalunkon olvashatják.


 

Iskolánk ismételten elnyerte az Ökoiskola címet

oko_oklevel_2

A tanrend.hu oldalon megjelent cikk a címátadó ünnepségről


 

2018/2019

 

Az 5.c osztály NETFIT Class Challenge pályázata

A Magyar Diáksport Szövetség pályázatot hirdetett 5-12. évfolyamos osztályok számára.

A pályázat tárgya: egy fittségi challenge program megvalósítása. A program során a pályázó osztály a NETFIT® eszközrendszerét felhasználva, annak egyik kiválasztott profiljára fókuszálva mutatja be a fittségoktatás folyamatát egy, a diákok által megtervezett és megvalósított mozgásprogramon keresztül.

A nyeremények között szerepelt egy 1millió forint értékű osztálykirándulás, 100 ezer forint értékben Decathlon sportszer utalványok és 100 ezer forint értékben Riska műszaki utalvány, mi ezt nyertük meg.

Mi a vázizomzat fittségi profilt választottuk, ki videónkban ennek fejlesztésére láthattok játékokat, valamint megjelenik az egészséges táplálkozás fontossága is.

(Czoldán Csilla)

Videó

 

Könyvajándékozás Napja

Iskolánkban immár 5. alkalommal szerveztem meg a Könyvajándékozás Napját.

Szülői értekezleteken és osztályfőnöki órákon meghirdettük a könyvgyűjtést. Két hét alatt nagyon sok támogatóra találtunk – szülők, pedagógusok valamint intézmény részéről -, s így összesen 156 db könyv érkezett be a megadott határidőig. A leglelkesebb osztály az 1. c volt, onnan érkezett a legtöbb egyéni adomány. Őket emléklappal jutalmaztuk.

A könyveket életkor szerint csoportosítottam, majd megkezdődött a művek csomagolása.

A tanulók február 14-én már reggeltől kutatták a közösségi tereket, hiszen a könyveket mindig kereső játékkal kell fellelni. Aki megtalálja az ajándékot, az lesz a boldog könyvtulajdonos. Megkértük a gyerekeket, ha olyan könyv kerül hozzájuk, ami nekik már megvan, vagy ha a fiús/lányos téma nem felel meg, akkor ajándékozza tovább egy osztálytársának.

Az idén annyi újítást vezettem be, hogy nem egy szünetre korlátoztam a kutatást, hanem háromra. Sőt, az alsósok még délután is bukkanhattak meglepetésre a tantermükben. Így a kicsik közül nem volt olyan csoport, aki kimaradt volna a lehetőségből.

Alsóban 60 db, felsőben 33 db, míg a pedagógusok körében 9 db könyv került ajándékozásra.

Az iskolai könyvtár állománya is gazdagodott 54 darabbal; olyan kötetekkel, amelyek eddig nem voltak kölcsönözhetőek.

Köszönjük minden támogatónknak ezt az igazán izgalmas és jó hangulatú napot.

Somogyi Zoltánné Kónya Ildikó

könyvtárostanár

IMG_6315 IMG_6355

IMG_6356 IMG_6364

IMG_6368 IMG_6369

IMG_6382

 

A magyar kultúra napja

Somogyi Zoltánné Kónya Ildikó cikke a Gyulai Hírlapban

 

Télapó

telapo2018

(További fotók a képre kattintva érhetők el.)

 

Erdőjárók – Vetélkedő az Implom könyvtárában

November 22-én délután játékos vetélkedőt szerveztünk az Implom József Általános Iskola könyvtárában. Mivel a 4. évfolyam az ősszel járt Városerdőn az erdei iskolában, a téma ehhez kapcsolódott.

Hat csapat mérte össze tudását az erdőről, az erdő állat- és növényvilágáról, Fekete István Vuk című regényéről. A csapatok elnevezéseit a regény állatszereplőitől kölcsönöztük (Vuk, Karak, Kag, Sut, Íny, Kalán). Kilenc feladatot oldottak meg csapatmunkában a tanulók. Váltakoztak a TOTÓ-k, rejtvények, kiegészítők, kakukktojás keresés, találós kérdések. Az igaz-hamis állításokra zöld és piros táblácskákkal jelezhettek a diákok.

A szoros versenyben plusz kérdéssel kellett dönteni a helyezettek között. Minden csapattag a játék örömén kívül valami apró ajándékkal térhetett vissza az osztályába. Elmondhatjuk, hogy hasznos információkkal gazdagodtunk, s igazán kellemes délutánt töltöttünk együtt.

Köszönjük a lelkes munkáját Miklós Gáborné nyugdíjas kolléganőnknek, aki már 3. éve rendszeresen készít vetélkedőket az alsós évfolyamok számára. Januárban a harmadik évfolyamosokkal találkozunk.

Somogyi Zoltánné Kónya Ildikó

könyvtárostanár

erdojaro13

(További fotók a képre kattintva érhetők el.)

 

20 éves a Márton napi rajzpályázat

IMG_9394

(További fotók a képre kattintva érhetők el.)

 

Siker az Országos Simonyi Zsigmond Emlékversenyen

2018 októberében a Karácsonyi János Katolikus Általános Iskola és Gimnázium országos versenyt hirdetett Simonyi Imre gyulai költő tiszteletére több kategóriában. Minden versenykiírás a költő verseihez kapcsolódott, amelyek között volt vers-megzenésítő, versíró, fotópályázat, versmondó verseny és versillusztrációs verseny is.

Iskolánk tanulói közül Felek Zsófia 8.c osztályos tanuló kapott inspirációt a versillusztrációs versenybe való jelentkezéshez. Simonyi Imre: Virág és sósmandula című költeményéhez készített illusztrációt, azaz egy képregényt, amelyhez természetesen szüksége volt a vers értelmezésére, irodalmi tudására is. A magyartanára, Kovácsné Doba Mariann nyújtott segítséget a versenyre való felkészüléshez.

Az ünnepélyes díjátadóra november 17-én került sor a Karácsonyi János Gimnázium épületében, amelyen Felek Zsófia 8. c osztályos tanulónkat „ különdíj”-ban részesítették. Az elismert szakemberekből álló zsűri külön kiemelte a tanuló kreativitását, egyéni látásmódját.

Gratulálunk, és további sok sikert kívánunk.

FZS1 FZS2 FZS3FZS4 FelekZsofi

 

Lendületben a 3.c

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt Európai Mobilitási Hét kreatív pályázatán különdíjas helyezést ért el a Gyulai Implom József Általános Iskola 3.c osztálya.

Nyereményük egy 50.000 Ft.  értékű Decathlon vásárlási utalvány.

Felkészítő: Ökrös Márta

3c_mobilitas_1 3c_mobilitas_2

 

Újabb Implomos sikerek – Vándorkupa Díjátadó

A 2017/2018-as tanévben is átadásra került a Diáksport Vándorkupa, mely egy pontrendszer szerint, az adott tanévben elért sporteredmények alapján rangsorolja a gyulai iskolákat. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is a Gyulai Implom József Általános Iskola gyűjtötte a legtöbb pontot az elmúlt tanévben. Mindemellett a tavalyi tanévhez képest a mi iskolánk pontszámában volt a legnagyobb a fejlődés, így az erre adható többlettámogatást is az Implom iskola kapta.

Köszönjük ezt a díjat mindazon testnevelő kollégáknak, edzőknek, szülőknek, akik segítették intézményünket abban, hogy tanítványaink számos versenyre eljuthassanak és eredményesen szerepelhessenek.

Gratulálunk!

??? ???

 

Halloween

IMG_8998

(További fotók a képre kattintva érhetők el.)

 

Szüreti-bál

43712938_2217804715105355_247829693267443712_n

(További fotók a képre kattintva érhetők el.)

 

Budapesten voltunk a VIII.Gyermek-Parlamenti ülésen 

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő által kiírt „Legyél Te is képviselő” országos pályázatán sikeres pályamunkájukkal képviselték a VIII. Gyermek – és Ifjúsági Parlament ülésén megyéjüket, városukat, iskolájukat a Gyulai Implom József Általános Iskola 3.c osztályosai Ökrös Márta és Árkusné Megyeri Veronika osztályfőnökök vezetésével.

Nyolcadik alkalommal hívott meg gyermekeket az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a Gyermekek Világnapja alkalmából az Országház Felsőházi termébe.

Gyermekek Világnapjának megünneplésére az Országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8 és 18 év közötti gyermekek részére „Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?” címmel.

A megadott határidőig több száz színvonalas és értékes munka érkezett be. A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országház Felsőházi termébe. Itt a gyerekek személyesen tehették fel kérdéseiket, és interpellálhattak az illetékes miniszternek, államtitkárnak. A válaszokat a házszabály szerint szavazásra bocsátották. Magyarországi településekről és a határon túlról – Erdély, Kárpátalja, Csángóföld és a Duna-delta területéről – több mint 350 gyerek foglalt helyet a Felsőházi terem padjaiban. A gyerekek utazási és étkezési költségeit a szervezők állták.

A gyerekeket a rendezvény házigazdája, dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint dr. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke fogadta.

A gyermekek és fiatalok kérdései és javaslatai főleg az oktatás, a környezetvédelem, a környezettudatosság, a bevándorlás, a sportolási lehetőségek, az ingyenes kulturális lehetőségek, városfejlesztés, külpolitika, honvédelem, munkanélküliség, munkahelyteremtés, egészségügy, a média, az internethasználat, a bel- és külföldi utazás, a közlekedés és közlekedésfejlesztés és az egészségmegőrzés témaköreit érintették. Felmerültek a határon túl élőkkel kapcsolatos kérdések is.

A rendezvénnyel a szervezők szeretnék felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe, és akár változtathatnak is rajtuk. A Gyermekek Világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954. óta szeptember 20-án, ma már szinte a világ minden országában ünnepeljük. Ez a nap a gyermekekről szól, jogaikról, lehetőségeikről, a jövőjükről, és arról is, hogy mi milyen országot, világot adunk át nekik, ahol majd ők döntenek a mi nyugdíjas éveinkről.

Ökrös Márta

orszaggyules1 orszaggyules2 orszaggyules3 orszaggyules4

 

Implomos sikerek – Mesék és mondák Mátyás királyról

A gyulai vár lovagterme adott otthont a Mátyás király Megyei monda- és mesemondó versenynek, melyet Benedek Elek születésnapján, a népmese napjához kapcsolódóan szeptember 28-án rendeztek meg.  A kis mesemondókat Kisné Czeglédi Márta a Mogyoróssy János Városi Könyvtár munkatársa köszöntötte. Bevezetőjéből megtudhattuk, hogyan kapcsolódik Mátyás király személye a helyszínhez, hiszen 1482-ben Mátyás a fiának, Corvin Jánosnak adományozta a gyulai várat.

A zsűri tagjai Marsi Katalin és Varga Enikő pedagógusok voltak, a zsűri elnöki tisztét Baracsi István pedagógus, előadóművész töltötte be. A vetélkedő gyerekek az alkalomhoz illő viseletekben jelentek meg és sokszínű mesékkel örvendeztették meg a hallgatóságot.

A mesemondás után sétára indultunk és újabb érdekességeket tudtunk meg a gyulai vár múltjáról. Az eredményhirdetés során az ítészek hasznos tanácsokkal látták el a versenyzőket, kiemelték, hogy a jó mesemondó a saját gondolatait, érzéseit szövi bele a mesébe.

A 4. osztályosok versenyében különdíjban részesült: Somi Zétény Soma 4.b osztályos tanuló az előadásmódért, felkészítő pedagógus: Puskásné Árgyelán Ildikó, Kosztin Zsófia 4.c osztályos tanuló a szép kiejtésért, felkészítő pedagógus: Gógné Szőke Ildikó.

Az 5. osztályosok versenyében II. helyezett lett Tapasztó Gréta Erzsébet 5.d osztályos tanuló, felkészítő pedagógus: Kolozsi Ildikó.

mesemondo2018_2 mesemondo2018_1 mesemondo2018_3

 

Az Európai Diáksport Napja az Implomban

Az Európai Diáksport Napja egy magyar kezdeményezésből nőtt ki, 2015-től indult el hódító útjára. Büszkék lehetünk, hiszen ma már mintegy 7000 iskola 2 000000 résztvevő gyerekkel szervezi Európa szerte ezt a programot. Ebben a tanévben csatlakozott először az Implom József Általános Iskola az ESSD-hez.

A programba regisztráló iskolák feladata, hogy a tanulóik ezen a napon fussanak 2018métert, valamint legalább 120 perces, minden tanulót átmozgató, sportaktivitást szervezzenek. Az implomosok ezen a napon szép zöld környezetben: a Népkertben teljesítették a 2018 méter futást. Majd külön váltak, az alsósok a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban, míg a felső tagozatosok az iskolában folytatták a sportolást. A felsősök különböző csapatjátékokban: labdarúgásban, zsinórlabdában, kosárlabdában mérhették össze tudásukat. Az alsósok pedig egy szuper hangulatú „sportfesztiválon” vettek részt. Ezen a fesztiválon először az 1-2. évfolyamosok 130, majd a 3-4. osztályosok 150 fővel teljesítették a 20 állomásból álló, játékos mozgásfejlesztő feladatokat tartalmazó programot. Az állomásokat egymás után teljesítő, felszabadult és mégis fegyelmezett gyerekek bebizonyították, hogy vevők erre az újszerű megoldásra. Nagyon élvezték a „toronydöntést”, a „tarzanozást”, a gördeszkás játékot, a „babzsákvadászatot” és a többi, hasonlóan élményközpontú mozgásformát. A nap különlegessége volt az is, hogy a segítői feladatokat, önkéntességi alapon a 8.b osztály tanulói látták el, akik igazi „kistanárként” irányították, biztatták a kicsiket, szervezték a tevékenységüket.

A nap végén mindenki kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagodva térhetett haza. A gyerekektől és pedagógusoktól egyaránt érkező szép számú pozitív visszajelzés pedig megerősítés arra, hogy ennek a napnak helye van az Implom színes és széles programpalettáján.

 

Köszönettel tartozunk a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnok dolgozóinak segítségükért,amellyel hozzájárultak a nap sikeréhez!

Szekeres Lajos

testnevelő

 diaksportnap2018

(További fotók a képre kattintva érhetők el.)

 

Implom-nap

implomnap2018

(További fotók a képre kattintva érhetők el.)

 

Szilvalekvárfőzés a Németvároson

41498807_327289864506737_9169456015307964416_n

(További fotók a képre kattintva érhetők el.)

 

A tanév első díjazottja

A Generáli Biztosító minden tanévben kiír egy olyan országos rajzpályázatot,ahol a biztonság a fő téma. A 2018-as év pályázati kiírása “Közlekedj biztonságosan kerékpárral”. Minden évben 25 gyermeket díjaz a zsűri. Az idén Molnár Zsanett 3.c osztályos tanuló is az egyik díjazott lett. Nyereménye egy 25.000Ft értékű Erzsébet utalvány.

MolnarZsanett1 MolnarZsanett2

Gratulálunk.

 

Fellépés az Országos Védőnői Konferencián

Iskolánk tanulói, Boch Berill 3.b, Sajti Balázs 4.b és Sebestény Janka 8.b 2018. szeptember 6-án színvonalas műsorral köszöntötték a Gyulán tartózkodó Országos Védőnői Konferencia résztvevőit. Felkészítők: Garami Veronika, Szabó Gabriella

vedonoi_szereples

 

Évnyitó

IMG_8326


2017/2018

„Újragomboltuk” a Kastélykert Nyugdíjasházban

Június 8-án kezet fogott a nyár a nyárutóval: az ifjúság a szépkorúakkal.

Napfényt, színt, mosolyt, s egyévnyi termést vittünk a Kastélykert Nyugdíjasház csendes falai közé.

Nagy szeretettel készültünk a találkozásra, mint ahogy szeretetteljes volt a fogadtatás is, mind a bentlakók, mind pedig az ott dolgozók, s az intézményvezetés részéről.

Megidéztük a gyermekkor játékos forgatagát, párbeszédet folytattunk a Szeretettel, és tánccal, zenével szórakoztattuk a kedves hallgatóságot.

Ajándékul a Tehetséggondozó szakkör „Újragomboltuk” című tárlatát adtuk át, amely a Nyugdíjasház falait díszíti majd. Reméljük, a képek meg-megállásra, mosolyra, nosztalgiázásra késztetik az idős embereket.

A szép és meghitt percekért, a gondos-gombokért köszönetet mondok a kedves szakköri tagságnak:  – Örkényi Zoé, Mákos Valentina, Csobán Barbara,Papp Noémi, Raffai Roland, Góg Fruzsina, Kovács Dóra, Novák Csenge, Szabó Tünde, Turbucz Bence-  valamint Király Dominiknak, aki művészi tehetséggel szólaltatta meg klarinétját, és felejthetetlen táncáért Beleznay Klárának.

Köszönjük Szép-Gergely Helga intézményvezető fogadókészségét és vendéglátását, s Hubáné Kovács Katalin jelenlétét s fényképeit.

Kolozsi Ildikó

ujragombol

 

Határon túli pedagógusok vendégeskedtek iskolánkban

2018. május 30-án tartottuk meg iskolánkban a „Határon átívelő kapcsolatok a természettudományok tükrében” című rendezvényt. Az családi kapcsolatokból gyökerező esemény keretében „A körös-vidéki fizika, kémia, biológia szakos tanárok munkacsoportja” látogatott el iskolánkba a romániai Kisjenőből (Chișineu-Criș), Nagyszintyéről (Sintea Mare), Ágyáról (Adea) valamint Ottlakáról (Grăniceri).

A tizenhárom tagú delegációt az iskola Kränzlein kórusa nemcsak magyar nyelvű, hanem német és román dallamokkal fogadta. Ezután Szilágyi Teréz intézményvezető-helyettes az Implom múltját és jelenét mutatta be; az iskola mindennapi életével pedig egy erről készült videó segítségével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Ezt követően Tar Attila kémia-biológia szakos pedagógus az általa alkalmazott modern oktatási módszerekről tartott előadást a szaktanteremben. Végezetül az intézmény infrastruktúráját mutattuk be vendégeinknek.

A tartalmas és kellemes hangulatú délután végén a jövőbeli kölcsönös együttműködés lehetőségeiről esett szó.

Dávid Orsolya

romandelegacio

 

Az Implom kórusának újabb sikere

A Gyulai Hírlap cikke

 

A Kränzlein mert és nyert!

A Gyulai Hírlapban megjelent cikk

 

Könyves programok az Implom iskolában

Ahogy véget ért a farsangi időszak, máris újabb szabadidős programokra vártuk a gyerekeket az Implom iskola könyvtárában.

Február 14-e nálunk nem a Valentin napról szól, hanem hagyományosan a könyvekről, az olvasásról. Ekkor ünnepeljük ugyanis a Nemzetközi Könyvajándék Napot. Ezen a napon évek óta könyvajándékkal lepjük meg tanítványainkat, s néhány kollégánkat. Lehetőségeink szerint összegyűjtünk új könyveket, korosztályokra bontjuk, becsomagoljuk, majd a szerencsére bízzuk, hogy kihez kerülnek.

Hogy az olvasás szerepére felhívjuk a figyelmet, ennek megfelelően aktualizáltuk az aulában lévő faliújságokat.

Feladatul kapták a tanítványok, hogy készítsenek szófelhőket számítógépes programmal, melyben az olvasással kapcsolatos kifejezéseket gyűjthették össze.

Fotókat készíthettek, amelyen megörökíthették magukat kedvenc könyvükkel, vagy családtagjaikat olvasás közben. A beérkezett munkákat kiállítottuk.

Ennek a hétnek a záró programja a második évfolyamosok Játékos vetélkedője volt az iskolai könyvtárban. Osztályonként 2-2 csapat oldotta meg a Miklós Gáborné nyugdíjas kolléganőnk által összeállított feladatokat: szólások kiegészítése, TOTÓ, színes kérdések, logikai feladvány, betűrejtvény, állatok felismerése, képkirakó. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek, játszva szerezhettek új ismereteket. Szoros eredmény született. Minden résztvevő egy számukra összeállított kiadvánnyal, valamint a csapat helyezésének megfelelő jutalommal térhetett vissza az osztályába. Magukkal vihették a feladatlapjaikat, hogy osztálytársaikkal is meg tudják majd oldatni.

Tartalmas hét áll mögöttünk.

Somogyi Zoltánné Kónya Ildikó, könyvtárostanár

Az eseményekről készült képeket itt tekinthetik meg.

 

Asztalitenisz diákolimpia 2017/1018

Iskolánk tanulói az idei tanévben is sikeresen képviselték iskolánkat a körzeti és megyei asztalitenisz diákolimpián. A körzeti fordulón a fiúknál több mint 80 tanuló mérte össze tudását. A lányoknál is szép számmal jelentkeztek a versenyre. A csapatversenyen is igen szép számmal vettek részt a város iskolái. Egyéniben az első 3 helyezett, míg csapatban az első 2 helyezett csapat jutott tovább a megyei versenyre.

pingpong4 pingpong2 pingpong3 pingpong1

Helyezettjeink:

I.-II. kcs. Körzeti egyéni: I. Vörös Barnabás (5.c), Megyei: II. Vörös Barnabás, II. Csukás Réka (3.c), Megyei: V. Csukás Réka, III. Borbély Lili Rozi(4.c), Megyei: VII. Borbély Lili Rozi

I.-II. kcs. Körzeti csapat: fiú: I. Vörös Barnabás(5.c), Havas István(3.a), Árpási Zoltán(3.a), lány: I. Csukás Réka( 3.c), Borbély Lili Rozi(4.c), Rácz Hanna(3.a)

Megyei csapat: lány: III. Csukás Réka, Borbély Lili Rozi, Rácz Hanna

III.-IV. kcs. Körzeti egyéni: III. Hartman Tamás(8.b), Megyei: VII. Hartman  Tamás, I. Balog Rebeka(6.c)

III.-IV. kcs. Körzeti csapat: lány II. Balog Rebeka(6.c), Postás Petra(8.a), Felföldi Lea(5.b), Megyei csapat: lány III. Balog Rebeka, Postás Petra, Felföldi Lea

III.-IV. kcs. igazolt fiú megyei egyéni: III. Sebestyén János(8.a)

Felkészítők: Csukásné Kovács Katalin, Rácz Roland

 

Mikulás

A 2.a osztály műsora

miki2017

További képek…

 

Márton-napi rajzpályázat

Idén 19. alkalommal rendeztük meg a Márton-naphoz kapcsolódó rajzpályázatot, melyet iskolánk 1-6. nemzetiségi osztályosai és a Németvárosi óvodások részére hirdettünk meg. A feladat minden évben: részt kell venni a Márton-napi lampionos felvonuláson, és az ott szerzett élményeket kell lerajzolni, amelyek Szent Márton legendáját jelenítik meg. Ebben az évben 175 pályamű érkezett, melyek közül 36 rajzot díjaztunk. A díjak átadására ünnepi keretek között került sor, melyen az 5.a osztályosok zenés-verses, illetve az 1.a osztályosok német nemzetiségi táncos műsorral emelték az ünnepség fényét.

Díjazottak:

Óvodások: Bogdán Dániel, Bolya Blanka Bettina, Dimák Róza, Döge Anna, Erdei Luca, Kempf Norina, Molnár Jázmin, Nyárfádi Alexa, Péter Attila, Szathmáry Diána

1. osztályosok: Gyenge Eszter, Herpai Lilla, Nagy Emma, Stefanovits Hanna, Szucsigán-Hadi szabolcs

2. osztály: Balogh Csenge, Illés Anna, Nagy Nerina, Nánási Hunor, Samu Panna

3. osztály: Arató Zoé, Fekete Frida, Fodor Luca, László Rubina, Szász Helga Alina

4. osztály: Elekes Gréta, Fiszter Anna Luca, Gyura Alxandra, Józsa Lora, Pősz Regina, Szilágyi Dorka

5-6. osztály: Barna Bettina, Beleznai Klára, Gál Máté, Kováts Luca, Rádai Adrienn

IMG_5928

További képek…

 

Implomos siker duatlonban

A Gyulai Hírlap cikke

 

„Itt van az ősz” vetélkedő

Az iskolai könyvtárunk a tanév során második alkalommal szervezett vetélkedőt diákjaink számára. Ezúttal a harmadik évfolyamosok csapatai számára hirdettük meg a játékos foglalkozást, melynek témája az ősz volt.

A háromfős csapatok nagyon koncentráltak, hogy a különböző típusú szóbeli, írásbeli és rajzos feladványokat minél pontosabban megoldják. Törhették a fejüket keresztrejtvénnyel, TOTÓ-val, találós kérdéssel; őszi munkálatokkal, mesterségekkel kapcsolatos kérdéseken. Tapintással egy titkos doboz tartalmát kellett felismerniük. Egy-egy helyes részfeladat megoldásáért dió vagy szőlő járt jutalomként.

A vetélkedő szoros végeredményt hozott, csupán 1-1 pont döntött a helyezésekről. Minden csapat oklevéllel és apró ajándékkal térhetett vissza az osztályába. Magukkal vihették a feladatlapjaikat, amiket az osztálytársaikkal is megoldathatnak majd, így nem csupán szórakozhatnak, hanem tanulhatnak is.

A feladatokat Miklós Gáborné nyugdíjas kolléganőnk állította össze ismét, a tőle megszokott nagy-nagy szeretettel és gondoskodással. Egy számára különösen kedves alkotással mondtak neki köszönetet a gyerekek a másfél éve tartó programsorozatért. Keresztesi Franciska – volt kolléganőnk – festménye lett a meglepetés Mártikának. Köszönet érte az alkotónak és az ötletgazdának is

Somogyi Zoltánné Kónya Ildikó
könyvtárostanár

konyvtar_osz_kezdo

További képek…

 

Erkel vetélkedő Implomos győzelemmel

A vitalap.hu cikke

 

Iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja

 

Könyvjelző kiállítás

Diákjaink készítették a vidám könyvjelzőket a könyvtári hónaphoz kapcsolódóan. A kiállítás az iskola aulájában tekinthető meg.

konyvjelzo1 konyvjelzo2

konyvjelzo3 konyvjelzo4

 

Kultúrák találkozása az iskolai könyvtárunkban
Október az Iskolai könyvtárak nemzetközi hónapja. Ehhez kapcsolódva hirdetett meg diákok számára pályázatot a Könyvtárostanárok Egyesülete. Szakköröseink segítségével egy-egy tablóval neveztünk be.

kulttal5webkezdo

További képek…

 

Mesék, mondák a várban

A mese legyen az élet természetes része, legyen a tiéd!
2017.10.13-án került megrendezésre a gyulai várban tizenharmadik alkalommal a Mátyás király Megyei monda- és mesemondó verseny. A 4. és 5. osztályos tanulók mutatták be mesemondó tudásukat. A vetélkedőt a Mogyoróssy János Városi Könyvtár és az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. közösen szervezte.
Sok-sok kisdiák jelentkezett a megyéből, hogy összemérje tudását és nem utolsó sorban életre keltse meséjét.
A zsűri tagjai: Marsi Katalin pedagógus, a gyulai Arany János Művelődési Egyesület tagja, Varga Enikő magyartanár, a Harruckern János Közoktatási Intézmény munkatársa, Harangozó Imre – a zsűri elnöke – mesemondó, néprajzkutató és tanár. A zsűri elnöke kiemelte, a meséhez nem kell kellék. Aki belülről mondja el meséjét, annak nincs másra szüksége. Értékelésében arra is felhívta a figyelmet, hogy a mesemondást sosem kell túljátszani. Hangsúlyozta: az a jó, ha a mesemondás természetes állapot. – Alakítsd magadhoz, legyen a te meséd! – zárta gondolatait Harangozó Imre.
Nagy örömünkre szolgált, hogy mindezen szempontoknak eleget téve iskolánk 4.d osztályos tanulója Tapasztó Gréta Erzsébet 1. helyezést ért el. Felkészítője: Kiss Miklósné.
Gratulálunk neki és további szép sikereket kívánunk!

tapaszto1 tapaszto2

 

Október 6. Közlekedésbiztonsági élményprogram

Képek

 

Szeptember 6. Arany200  – Nagyszalontai kirándulás

200 éve született Arany János a magyar irodalom egyik legnagyobb költője. Sokat hallottam ebben az évben Arany János nevét, több rendezvényen is voltam. A legérdekesebb a Kolozsvári Magyar Napokon látott Arany-busz volt.

Szeptember elején nemcsak a régen látott osztálytársaimnak örülhettem, hanem az a jó hír is fogadott, hogy hamarosan Nagyszalontára kirándulunk. Izgatottan vártuk az osztálytársaimmal a szeptember hetedikei indulást. Közben sok mindent elolvastam Arany Jánosról.

Évfolyamtársaimmal és kísérőtanárainkkal jókedvűen indultunk Nagyszalontára. Az első állomás az Arany-porta volt. Itt kedvesen mesélt Marika néni Arany gyerekkoráról és mindent megmutatott: a gémeskutat, az eperfát és a kis parasztház berendezési tárgyait. Megtudtuk, hogy az eredeti ház leégett, Arany János gyerekkorában, de ez annak hű mása. Sokat fotózkodtunk az udvaron, majd átmentünk a szoborparkba, ahol megkoszorúztuk Arany János szobrát. A református templomban is szétnéztünk, majd a Kossuth szobor érintésével eljutottunk a főtéren álló Csonka-toronyba. Itt az emlékmúzeum igazgatója, Darvasi Zoltán kísérte körbe csoportunkat, aki sokat mesélt a város történetéről, Arany és Petőfi barátságáról és persze a költő életéről és munkásságáról is. A Csonka-toronyban a költő íróasztalát és a használatai tárgyait is megnézhettük. A sok élmény után jólesett az ebédre kapott finom szendvics és utána kipróbálhattuk a nagyszalontai játszóteret. Sok élménnyel és információval gazdagon tértünk vissza iskolánkba.

Köszönjük ezt a szép kirándulást!

Marksteiner Míra 6.C

 

Szeptember 2. Szilvalekvárfőzés a Németvároson

Képek

 

Augusztus 31. Tanévnyitó ünnepség

Képek