Szociális segítő

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a szociális szolgáltatások a 104/2021. (III.5.) Korm.rendelet szerint a továbbiakban is működnek.

A fentiek értelmében az iskolai szociális segítőnk a tevékenységét továbbra is végzi.

Pflaum Mária iskolai szociális segítő reggel 7-órától délután 20-óráig elérhető telefonon, e-mailben és messengeren is.

Amennyiben bármilyen kérés, kérdés, szükséglet merül fel, keressék őt! Egyeztetés során megbeszélhető, milyen módon tud segíteni a minél zökkenő mentesebb működés elősegítése érdekében.

Pflaum Mária Erzsébet: 06-30-539-2139 misztyke@gmail.com


 

Tájékoztatás

az iskolában/kollégiumban nyújtott óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységről

Milyen problémával lehet a szociális segítőhöz fordulni?

  • Iskolához köthető problémák pl. szorongás, tanulási nehézségek, motiválatlanság, konfliktus az iskolatársakkal, konfliktus a pedagógusokkal, magatartási problémák.
  • Gyermeknevelési kérdésekben pl. önállótlanság, szófogadás kérdése, otthoni feladatok és leckeírás, szülő-gyermek viszonya konfliktusos.
  • Családon belüli problémák pl. bántalmazás, szülők közötti veszekedés, válás, veszteség, anyagi nehézségek, túlzott alkoholfogyasztás, szerhasználat.

 

Hogyan tud segíteni az iskolai szociális segítő?

  • Egyéni tanácsadás, segítő beszélgetés tanulóknak, segítségnyújtás a probléma kezelésben: cél: diákok támogatása a számukra nehézséget okozó élethelyzetek kezelésében.
  • Tanácsadás szülőknek a gyermeknevelés és a családi élet más problémát okozó területein, iskolai problémák kapcsán segíti a szülőket az enyhébb családi nehézségek kezelésében, elsődlegesen a gyermeknevelés nehézségeiben.
  • Részvétel a szülő és a pedagógus közötti megbeszélésen: a szülő a pedagógus vagy mindketten kérhetik, hogy a szociális segítő legyen jelen a megbeszélésen.
  • Közvetítés tanár-diák, szülő-gyermek kapcsolatban: a szociális segítő közvetítőként segíti a nehézséget okozó konfliktusok megbeszélését és rendezését.
  • Információnyújtás elérhető szolgáltatásokról (pedagógiai, pszichés, szociális), jogokról, a szociális rendszer működéséről, segítségnyújtás az ügyintézésben; szükség esetén tájékoztatást nyújt a szociális ellátásokról és intézményekről, és az ezekben szokásos eljárásokról, és lehetőségekről, segít az ügyintézésben pl. kapcsolatfelvétel, időpont egyeztetés, nyomtatványok kitöltésében.
  • Közvetítés szolgáltatásokhoz: a probléma jellegétől függően, javaslatot tesz a megfelelő intézménnyel való kapcsolatfelvételre, és segítséget nyújt a kapcsolat kialakításában.
  • Súlyos veszélyeztető helyzetben, elhúzó családi konfliktusok esetén, mint jelzőrendszeri tag delegálja családot a család- és gyermekjóléti szolgálathoz.

 

Az óvodai és iskolai szociális segítőt a gyermekek és a szülők önként is megkereshetik, ha tanácsra van szükségük a problémájuk megoldásában!

Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye

Család- és Gyermekjóléti Központ

5700 Gyula, Jókai u. 30.

Tel.: 66/ 362-783; Mobil: 06/30/637-2402

Ingyenesen hívható segélyvonal: 66/ 463-730

e-mail: gyulaicsjk@gmail.com

 

Intézményvezető:

Kiss Szabolcs

tel.: 66/362-028

e-mail: vszocszolg@t-online.com

Intézményegység vezető:

Schneider Katalin

Tel.: 66/ 362-783; Mobil: 06/30/637-2402

e-mail: gyulaicsjk@gmail.com

 

Munkaidőn túl krízis esetén:

06-30/257-7542

Óvodai és iskolai szociális segítő neve, elérhetősége:

Pflaum Mária Erzsébet

Ingyenesen hívható segélyvonal: 66/ 463-730

Mobil: 06/30/539-2139

Gyulai Implom József Általános Iskola

Tel.: 06 66/560-140

Cím: 5700 Gyula, Béke sgt.49

e-mail: implom@implom.hu