A kakaófaárnyékkedvelő, vízigényesfaj. Mindig
magasabb fák alá ültetik. Virága és termése nem az
ágvégeken, hanem a törzsön fejlődik. A törzsön virágzás
jelensége gyakori az esőerdők fáinál. A kakaómagokat
érlelés után pörkölik, megőrlik. A kakaóból készült ital
titkát már az azték és a maja indiánok ismerték.
Kaucsukfa
A kaucsukfahajtásatejnedvet tartalmaz. Ez a
gumitermészetes alapanyaga. A tejnedvet a fáktörzsének
rendszeres csapolásával nyerik. A kaucsukfatermesztése
még ma sem szorult vissza, annak ellenére, hogy a
természetes alapú gumit a legtöbb termékben felváltották
a műanyagok.
Datolyapálma
A datolyapálma a szárazabb trópusi vidékek, az
oázisok ültetett növénye. Levelei hatalmas üstököt
alkotnak a pikkelyekkel borított pálmatörzs csúcsán.
Termését mézédes csemegévé aszalják.
Kávécserje
A kávécserjemagjai nagy mennyiségű frissítő, élénkítő
hatású koffeint tartalmaznak. Az érett magokat
szárítják. Az így kapott „zöld” kávét felhasználás előtt
pörkölik. A legtöbb kávétBrazíliában termesztik a
világon.
Fahéjfa
A fahéjfaillóolajokban gazdag, sárgásbarna kérge adja
a közismert fűszert, amelyet nálunk elsősorban édességek
ízesítésére használnak, de illatszereket is készítenek
belőle.
Mangófa
A mangófatermése zamatos, értékes gyümölcs. A
trópusokon ma már mindenütt termesztik.
Banán
A banán 6–8 m magasra is megnövő, fényigényes, lágy
szárú növény. A nemesített banántermése nem tartalmaz
magokat.
Bors
A borsliánnövény. Terméséből többféle csípős fűszert
is készítenek. Az éretlenül leszedett zöld termést
megszárítják. Ez a fekete bors. A termésfal lehántásával
a kevésbé erős fehér borsot állítják elő, a zöld bors
pedig az éretlen termés tartósított változata.
Kókuszpálma
A kókuszpálma a trópusi tengerpartok egyik
legfontosabb haszonnövénye. Gyakorlatilag minden részét
felhasználják. Termése a kőkemény héjúkókuszdió,
amelynek belsejét kókusztej tölti ki. A külső burok
alatt húzódó fehér rétegbőlolajat és kókuszreszeléket
állítanak elő. A termésfalrostjaibólkókuszszőnyeget
készítenek.