 |
Biológiai
tesztek
általános
iskolásoknak |
 |
Természetismeret 5. osztály |
|
|
|
Egyszerű választás
paradicsom |

paprika
|

sárgarépa |

petrezselyem |
 |
 |
 |
 |
|
26.
Miért mondjuk a sárgarépát kétnyári növénynek? |
mert a főgyökere megvastagodott, |
mert az első nyáron még nincs szára, |
mert a második nyár végén hoz termést, |
mert kétévente lehet csak ültetni, |
mert minden nyáron virágzik. |
27.
Hogyan termesztik a paradicsomot és a paprikád ? |
a magot csak májusban szabad vetni, |
a palántát csak májusban ültetik ki a szabadba, |
a növényeket át kell teleltetni, |
csak üvegházban termeszthető, |
a termését már ősszel el kell ültetni |
28. Mitől vastagodik meg a sárgarépa gyökere? |
a benne raktározott
tápláléktól, |
a porhanyós földtől, |
a sok felszívott tápláléktól,
|
ez a főgyökerek tulajdonsága, |
a sok felszívott víztől. |
29. Mi
jellemző a paradicsom termésére? |
nincs benne mag, |
a lédús húst egy rétegű héj borítja |
eggyel több rész van benne, mint a szilvafa termésében, |
a
magok száma kevés, |
a lédús húsban sok mag van, |
30.
Miért mondjuk a paprikát egynyári növénynek? |
mert lágy szára 1-2 évig él, |
mert termése tavasszal érik, |
mert élete tavasztól télig tart, |
mert egy-egy része csak egy-egy gyáron át él, |
mert egy nyáron át virágzik és egy nyáron át érleli a
termését. |
|
|
|
|
vöröshagyma |

fejes káposzta
|

sárgarépa |

paprika |
 |
 |
 |
 |
|
26. Milyen
éghajlatú területről származik a paprika? |
hűvösebb, mint hazánké, |
ugyanolyan, mint hazánké, |
hideg, |
hűvös, |
melegebb, mint hazánké, |
27.
Mi jellemző a vöröshagyma gyökérzetére?
|
gyökerei egyforma vastagok, |
a gyökérzet nem a szárból nő ki, |
fő- és oldalgyökerekből áll, |
a gyökerek csőszerüek és hagymaillatúak, |
a megvastagodott főgyökérből nőnek ki a mellékgyökerek. |
28. Mi
jellemző a fejes káposzta leveleire? |
erezetük főeres, |
a levélerek párhuzamosan futnak bennük, |
csak az egyéves káposztán találhatók meg, |
a káposzta tönkjéből nőnek ki, |
beborítják az egész növényt. |
29. A
sárgarépa mely szervei alakulnak ki az első nyár végére? |
a
gyökér és a levél, |
a gyökér, a szár és a
levél, |
a gyökér, a levél és a virág, |
a gyökér, a szár és a virág, |
a levél, a szár és a termés, |
30. A
fejes káposzta melyik részét fogyasztjuk?
|
a
gyökerét, |
a virágát, |
a levelét, |
a termését, |
mindegyik részét. |
|
3. Feladat

búza |

lucerna |

cukorrépa |

káposztalepke |
 |
 |
 |
 |
|
|
|
Egyszerű választás

búza |

lucerna |

cukorrépa |

káposztalepke |
 |
 |
 |
 |
|
26. A
cukorrépa melyik részből készítik a cukrot? |
a szárából,
|
az
oldalgyökeréből; |
a
répafejből, , |
a
répatestből, |
a tönkjéből. |
27.
Miért a virágzás kezdetén kaszálják a lucernát? |
mert
ekkor még nem szárad el a növény, |
mert
ekkor még nem károsítja a kaszát, |
mert a
lucerna virágához rovarok viszik a virágport, |
mert a
lucerna termése mérgező, |
mert ekkor van a legtöbb táplálék a levelekben.
|
28.
Milyen a búza levele? |
benne
az erek párhuzamosan futnak, |
hosszú
nyele átöleli a szárat, |
a
közepén található főérből oldalerek ágaznak ki, |
bütykökkel részekre osztott, |
a közepén világos foltok vannak. |
|
29. A
káposztalepke melyik fejlődési alakja vedlik? |
a
pete,
|
a
hernyó, |
a
lepke, |
a báb, |
egyik semr |
30.
Miért nem kell minden évben újra vetni a lucernát? |
mert a
talajban levő gyökérgümőkből évről évre kihajt |
mert
évelő növény, |
mert
kaszálás után újra kihajt, |
mert a termésből kiszóródó magokból újra kihajt,
|
mert van táplálékraktározó levele. |
|
4. Feladat

szarvasmarha |

házityúk |

házikacsa |

cserebogár |
 |
 |
 |
 |
|
|
|
Egyszerű választás

szarvasmarha |

házityúk |

házikacsa |

cserebogár |
 |
 |
 |
 |
|
26.Mit
jelent az, hogy a házityúk fészekhagyó madár? |
ha
lerakta a tojásait, nem vigyáz rájuk, |
ha kikeltek a tojásai, nem vigyáz a csibékre, |
minden
tojását új fészekbe rakja, |
a tyúk minden kottásnál új fészket készít |
a tojásból kikelt csibék hamarosan követik az anyjukat |
27. Mi
nem jellemző a cserebogárra? |
ízelt
lábai vannak, |
három
pár lába van, |
szárnya van, |
az
első pár szárnya kemény, vastag, |
lábai a potrohból nőnek ki. |
27.
Hány testtája van a rovaroknak? |
egy |
kettő |
öt |
négy |
három |
28.
Mire lehet következtetni a szarvasmarha redős felületi
zápfogáról? |
arra,
hogy mindent megeszik, |
arra,
hogy növényevő, |
arra,
hogy nincs metszőfoga, |
arra,
hogy tülke van, |
arra, hogy szemfogai nagyok. |
|
29. Mi
nem jellemző a házikacsára? |
előreálló ujjai között úszóhártya van, |
sok
pehelytolla van, |
tollára faggyút ken, |
az
iszapban keresi táplálékát, |
a bőre alatti hájrétegtől nem ázik át a tolla. |
30.
Mit jelent-ez a szó: kérődzés? |
a
félig megrágott táplálékot az állat újra megrágja, |
az
állat a táplálékot csak félig rágja meg, |
a
szarvasmarha legelésének másik kifejezése, |
a redős felületű zápfog működése, |
a szarvasmarha állkapcsának mozgása. |
31.
Hány testtája van a pókoknak? |
egy |
kettő |
öt |
négy |
három |
32.
Hány lába van a koronás keresztespóknak? |
tíz |
nyolc |
hat |
tizenkettő |
kettő |
|
Egyszerű választás
szilvafa |
szőlő |
paradicsom |
paprika
|
 |
 |
 |
 |
|
1.
Milyen a szilvafa törzse? |
tövénél elágazó, |
szétterülő, |
általában egyenes, |
terebélyes, |
rövid, vastag. |
2.
Melyik, növénynek van csonthéjas termése? |
a
szőlőnek |
a
paradicsomnak |
a
paprikának |
a szilvafának |
a hagymának |
2.
Válaszd ki a szélporozta növényt? |
szilvafa |
almafa |
nyírfa |
fehérfűz |
barackfa |
3.
A
porzó részei: |
virágtengely,
porzószál, bibe |
bibeszál magház |
párta,
csészelevél, termő |
porzószál, portok, virágpor |
vacok, kocsány |
3.
Melyek a szőlőnövény részei? |
gyökérzet, tönk, vesszők, levelek, fürtök, |
gyökérzet, tőke, vesszők, levelek, fürtök |
tőke,
ág, gally, vessző, fürt |
törzs,
ág,gally, vessző, fürt |
gyökér, törzs, levél, kacs. |
|
4.
Miben
különbözik a szilvafa termése a szőlőétől? |
szilvafa magját három, a szőlőét két réteg borítja, |
a
szilvafa termése hamvas, a szőlőé viasszal borított, |
a szilvafa
termése bogyó, a szőlőé csonthéjas, |
a
szilvafa termése bogyó, a szőlő termése fürt, |
a
szilvafa termésében több mag van, a szőlőében több
bogyó |
5. Mi
a különbség a paradicsom és a paprika bogyótermése
között? |
semmi |
a paradicsom termése lédús, a paprikáé száraz |
a paradicsom
termése felfújt bogyó, a paprikáé bogyó |
a
paprika termése üreges, a paradicsomé bő levű |
a paprika termése megpirosodik, a paradicsomé nem |
5. A
termő részei? |
virágtengely, takarólevelek, ivarlevelek |
bibe,
bibeszál, magház |
porzószál,
portok |
vacok, kocsány |
csésze, párta |
6.
Hogyan ülnek az egyéves fejes káposzta szárán a levelek? |
egymásra
borulva |
lazán |
keresztben |
átellenesen |
mindegyik körülöleli a szárat |
|
szilvafa |
vöröshagyma |
fejes káposzta
|
sárgarépa |
szőlő |
paradicsom |
paprika
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
|
7.
Melyik növénynek van tőkéje? |
a
vöröshagymának |
a cukorrépának |
a káposztának |
a
sárgarépának |
a
szőlőnek |
8.
Melyik a káposztalepke fejlődésének helyes sorrendje? |
pete, báb,
hernyó, lepke |
báb,
pete, hernyó, lepke |
pete, hernyó,
lepke, báb |
pete, hernyó,
báb, lepke |
hernyó, pete, lepke, báb |
9. Melyik az a növény, amelyiknek a
gyökerét és a levelét is fogyasztjuk? |
a
fejes káposzta |
a vöröshagyma |
a
cukorrépa |
sárgarépa |
a petrezselyem |
10. Miféle
gyökerei vannak a vöröshagymának? |
főgyökerei |
oldalgyökerei |
mellékgyökere |
raktározó
gyökerei |
fő- és mellékgyökerei |
11. Miben
hasonlít egymáshoz a fejes káposzta, a sárgarépa és a
vöröshagyma? |
mindháromnak
van földbeni szára |
mindháromnak a levelét fogyasztjuk |
mindháromnak van táplálékraktározó része |
mindháromnak
főgyökere van |
mindháromnak fehér a virága |
12. Hogyan
lehet megkülönböztetni a házityúk hímjét, a kakast a nősténytől,
a tyúktól? |
a kakas
fészekhagyó, a tyúk nem |
a
kakasnak öt ujja van, a tyúknak négy |
a
kakasnál tarkább a tyúk |
a
kakasnak van taraja, a
tyúknak nincs |
a kakasnak van sarkantyúja, a tyúknak nincs |
13. Miből
következtethetünk arra, hogy a házikacsa vízimadár? |
a
táplálkozásából |
lábának a felépítéséből |
a
tollaiból |
szaporodásából |
a
szárnya alakjából |
14. Mély
szervek vannak a cserebogár
fején? |
csáp, rágó,
fedőszárny |
összetett szem, rágó, ízeit láb |
csáp, összetett szem, rágó |
fedőszárny, hártyás szárny, ízeit láb |
csáp, rágó, ízeit láb |
15. Hogyan
nevezzük a cserebogár fejlődését? |
átalakulás nélküli |
kifejlődés, fejlődés |
átváltozás |
teljes
átalakulás |
pajor |
15. A
káposztalepke egyik fejlődési alakja |
pajor |
nyű |
hernyó |
féreg |
termesz |
16.Hány
év alatt fejlődik ki a petéből a cserebogár? |
egy |
három |
kettő |
négy |
öt |
17.
Melyek
a virág
részei? A helyes állítás? |
csészelevél,
szár, porzó, bibe |
csészelevél, sziromlevél, porzó, termő |
gyökér, porzó, csészelevél, magház |
csésze,levél, porzó,szár |
csészelevél, szirom, porzó, termés |
18. Hogyan
táplálja a szarvasmarha fiatal borját? |
kérődzött
fűvel |
sehogy |
előre
lelegeli neki a füvet |
szoptatja |
mindenfélével eteti |
19. Milyen
a szarvasmarha zápfogának felülete? |
redős |
sima |
tarajos |
gumós |
az
egyik redős, a másik sima |
20. Miért a
nagykunsági búza a legjobb minőségű? |
mért a
Nagykunságot nem árasztja el a Tisza |
mert a
Nagykunság hazánk legmelegebb része |
mert
a Nagykunságon esik a legtöbb csapadék |
mert
a Nagykunságon a legkedvezőbbek a termesztés feltételei |
mert a Nagykunságon termesztik a legtöbb búzát |
|
Egyszerű választás

búza |

lucerna |

cukorrépa |

káposztalepke |
 |
 |
 |
 |
|
20.
Válaszd ki a növény szaporító szervét! |
gyökér |
szár |
termés |
virág |
törzs |
21. Mi
jellemző a búza szárára? |
belül
üreges |
a
bütykök a szár csúcsán sűrűbben vannak, mint a tövén
|
vékony és tömör |
nem
lehet eltörni |
egymással párhuzamos csövekből áll |
22. Miért nem
károsítja, a fagy a lucernát? |
mert a
főgyökere nagyon mélyen hatol a földbe |
mert a
talajban levő szárában sok táplálék raktározódul el |
mert
a gyökerén nitrogéngyűjtő baktériumok élnek |
mert
ősszel lekaszálják |
mert a gyökérgümők megakadályozzák |
23. Milyen
színű az érett szilva héja? |
színtelen |
liláskék |
fekete |
sárgáspiros |
zöld |
24. Hogyan
mutatható ki a táplálék fehérjetartalma? |
melegítés hatására a fehérje feloldódik |
jódoldat
hatására a táplálék megkékül |
ha a vörös káposzta levét csöpögtetjük hozzá, a
táplálék megkékül |
ha
savat adunk hozzá, akkor a fehérje összesűrűsödik, és
vízben nem oldódik |
ha megmossuk, megsárgul |
24.
Melyik nem a növény része? |
gyökér |
levél |
virág |
szárny |
termés |
25. Mi
történik, ha liszthez híg jódoldatot csöpögtetünk? |
megkékül |
megsárgul |
megpirosodik |
megbarnul |
semmi |
26. Hogyan
mutatható ki a táplálék zsírtartalma? |
ha
ecetet adunk hozzá, akkor megbarnul |
jódot
kell rá csöpögtetni |
a
vörös káposzta leve megkékül tőle |
melegítésre
vízben oldhatatlanná válik |
a papírlap a zsírtól áttetsző lesz |
27.Miben
különbözik egymástól a szőlő és a Szilvafa? |
a szilvafának fás a szára, a szőlőé lágy |
a
szilvafa termése csonthéjas, a szőlőé bogyó |
a
szilvafa virágából egy a szőlőéből több termés fejlődik |
a szőlőn van vessző |
a szilvafán van kacs |
27.
A
légzés és a táplálékkészítés fő helye a növényben. |
levél |
gyökér |
törzs |
termés |
virág |
28. Miért
fontos a megelőzés a peronoszpóra elleni védekezésben? |
mert
a fertőzött levél nem gyógyítható meg |
mert
könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani |
mert
ha a levél fertőződik, a termés elpusztul |
mert
a peronoszpóra az emberre is veszélyes |
mert a peronoszpóra az egész növényt elpusztítja |
29. Mivel
táplálkozik a májusi cserebogár? |
a
kifejlett bogár a gyökereket rágja, |
a
lárva a leveleket eszi, |
a báb
a gyökeret fogyasztja, |
a
kifejlett bogár a leveleket rágja, |
a kifejlett állat a gyökereket és a leveleket rágja. |
30. Miről
ismerhető fel a káposztalepke? |
a
szárnya sárga, a feje nagy, |
fehér
színű szárnyán fekete pöttyök vannak, |
első
pár szárnyának a csúcsa sötét színű, |
átalakulással
fejlődik, |
ízelt lábai vannak. |
31. Mi
jellemző a fejes káposzta fejlődésére? |
az
első évben nincs szára, csak torzsája van, |
teljes
kifejlődéséhez két nyár kell, |
kétszer
hoz termést, |
a
második nyáron nincs szára és levele, csak virága és
termése van, |
az
első évben több része van, mint a másodikban |
32.Mit
nevezünk egynyári növénynek? |
amelyik csak egy nyáron virágzik, |
amelyik ősszel termést érlel, |
amelyik
az egyik nyáron virágzik, a másikon termést érlel, |
amelyik
már élete első évében virágzik, |
amelyik
élete tavasztól őszig tart. |
33. Mi
jellemző a bojtos gyökérzetre? |
egyforma vastag
oldalgyökerek alkotják |
mellékgyökerekből áll, |
a
főgyökér rövid, az oldalgyökerek egyenlő hosszúak |
tőkéből
nő ki, |
az
oldalgyökerek egyforma hosszúak és vastagok. |
34. Mivel
szaporodik a házityúk? |
keltetőgéppel, |
kódossal, |
tojással, |
elevenen
születnek a kiscsirkék, |
fészekbe rakott petékkel. |
35. Mi
jellemző a gerinces állatokra? |
testüket szőr borítja, |
testüket csontos váz szilárdítja, |
utódaikat
elevenen szülik, |
utódaikat
emlőjükből táplálják |
tollasak. |
|
Egyszerű
választás

szarvasmarha |

házityúk |

házikacsa |

cserebogár |
 |
 |
 |
 |
|
1. Milyen a
szilvafa gyökérzete? |
mélyen
hatol a földbe, |
terebélyes, |
általában
egyenes, |
szélesen
elterülő, |
nagyon
vékony gyökerekből áll.
|
2.
Mire
van szüksége a növényeknek a légzésnél? |
vízre |
szénre |
oxigénre |
ásványi sóra |
kalciumra |
2. Hol
termelik a legtöbb gyümölcsöt hazánkban? |
a
Kisalföldön, |
a Nagykunságon |
a
Dunántúli-dombságon, |
a
Kiskunságon, |
a Zalai-dombságon |
3. Mi történik
a szilvával, ha letöröljük róla a hamvat? |
hamarosan megromlik, |
előtűnik a gyümölcshús, |
lepereg
róla a víz, |
megkékül, |
viaszos lesz a gyümölcshúsa. |
4. Miféle
termést nevezünk bogyótermésnek? |
amelyiknek nincs csonthéja, |
amelyiknek a magját hús és héj borítja, |
amelyiknek
a héja bőrszerű, |
amelyiknek
a húsában csak két mag van, |
amelyiknek piros a héja. |
5. Milyen
szára van a paradicsomnak és a paprikának? |
megvastagodott, |
raktározó, |
lágy, |
fás, |
belül
üreges, bütykös. |
5.
Mi
a különbség fa és cserje között? |
semmi |
a fának
hosszabb az ága |
a cserje
levelei hosszúkásak |
a cserjék
termése csonthéja |
a
fának van törzse |
6. Melyik
növényre mondhatjuk azt, hogy kétnyári? |
amelyiknek fás a szára, |
amelyiknek csak a második évben van virága és termése, |
amelyiknek
az első évben csak virágja, a másodikban csak termése
van, |
amelyik
az első évben terem, a másodikban virágzik, |
amelyik minden második évben virágzik. |
7. Miért
sorolhatjuk a káposztát a kétnyári növények közé? |
mert
csak a második nyárra érlel termést, |
mert
az első év végén ki kell szedni a földből, |
mert
van megvastagodott része, |
mert a
levelek a második évben nyílnak ki, |
mert a második évben a termés megérése után elpusztul. |
8. Melyik
növénynek van tönkje? |
a
szőlőnek, |
a fejes káposztának, |
a
sárgarépának, |
a
vöröshagymának, |
a
lucernának |
9. Melyik
növény a sárgarépa rokona? |
a
fejes káposzta, |
a petrezselyem, |
a
vöröshagyma, |
a
paradicsom, |
a
lucerna, |
10.
Miféle anyagból van a toll? |
tülökből, |
kitinből, |
viaszból, |
mészből, |
szaruból. |
11.
Miből lehet következtetni a házityúk életmódjára? |
a szárnyából
és a lábából, |
a
tarajából, lábából, |
a
tolla színéből, |
a
fejének alakjából |
a
testének méretéből. |
12.
Mennyi idő alatt kel ki a tojásból a kiscsibe? |
12 nap alatt, |
14 nap
alatt, |
21 nap
alatt, |
17 nap
alatt |
28 nap alatt. |
14.
Miben különbözik egymástól a házikacsa és a házityúk? |
a házikacsának
van pehelytolla, a házityúknak nincs, |
a
házikacsának vannak ujjai, a házityúknak nincsenek, |
a házikacsának van úszóhártyája, a házityúknak nincs, |
a
házityúk madár, a házikacsa nem, |
a házityúk lába hátrébb van a testén, mint a házikacsáé. |
15.
Hány testtájra osztható a cserebogár teste? |
kettő, |
három, |
hat |
négy |
hat. |
16.
Hány lába van a cserebogárnak?
 |
három |
hat |
nyolc |
hat
pár |
a torán egy pár, a potrohán kettő. |
17 Mi
nem jellemző a cserebogárra? |
ízeit
lába van |
testét
kitin borítja |
teste
három fő részre osztható, |
fedőszárnya van, |
második pár szárnya kemény, vastag. |
18.
Hogyan okoz nagy károkat a cserebogár fejlődése során? |
három
nyáron át rágja a pajor a gyökereket, |
három
évig rágja a pajor a leveleket, |
három
évig rágja a rovar a leveleket, |
a báb
is rágja a gyökereket, |
három
évig rágja a bogár a gyökereket. |
19.
Lehet-e minden virág termőjéből termés? |
csak
akkor, ha minden virág kinyílik |
csak
akkor, ha minden virág termőjére jut virágpor, |
csak
akkor, ha a termőre rovarok viszik a virágport, |
csak
akkor, ha a virág
tavasszal nyílik, |
csak
akkor, ha a növény egynyári. |
20. Mi
szilárdítja a szarvasmarha testét? |
kitin, |
csontos váz, |
szaru, |
tülök, |
mész és viasz. |
21.Mi
jellemző a szarvasmarha lábára? |
az
ujjak végét kitin borítja, |
minden
ujjára két pata nőtt, |
mind
a négy ujjának csak a vége éri a földet, |
páros
ujjú, |
rövid
és vastag. |
22.
Miben
hasonlít egymáshoz a búza és a lucerna?
 |
mindkettő
egynyári növény, |
mindkettőnek szalmaszára van, |
mindkettőnek
a virágából fejlődik a termés, |
mindkettőnek a főgyökere mélyen
lenyúlik a talajba, |
mindkettő levele hosszú, szálas. |
23. Mi
jellemző a búza gyökérzetére? |
főgyökere
15-20 méter mélyre is lehatol, |
oldalgyökerein gyökérgümők vannak, |
főgyökerei
egyforma vastagok, |
sok
táplálék raktározódik benne, |
mellékgyökérzete van. |
24.
Mi jellemző a
cukorrépára? |
kétnyári
növény, |
egynyári növény, |
sok
évig élő növény, |
évelő
növény, |
nincs, virága, csak termése van. |
25.
Miért pirosabb az őrölt paprikával ízesített leves teteje, mint
az egész leves? |
mert
a paprika csak zsírban oldódik, |
mert a
paprika Színanyaga csak zsírban oldódik, |
mert
a paprika színanyaga vízben nem oldódik, |
mert a
paprika színanyaga zsírban jobban oldódik, mint vízben, |
mert a
paprika színanyaga vízben jobban oldódik, mint zsírban. |
26.Hogyan
mutatható ki a táplálék keményítőtartalma? |
a
híg jódoldattól megkékül, |
a
vörös káposzta levétől megkékül, |
a
jódtól megbarnul, |
melegítésre a keményítő vízben oldhatatlanná válik, |
ecet
hatására a keményítő oldhatatlan lesz. |
27.
Melyik
anyagtól lesz a papír tartósan áttetsző? |
a
fehérjétől, |
a zsírtól, |
a
keményítőtől, |
a
szarutól, |
a
mésztől. |
28.
Miből áll a szőlőfürt? |
virágokból, |
fürtöcskékből,
és azok szőlőszemekből, |
a
bogyótermés részeiből, |
héjból, húsból és magból, |
virágból, termésből és kacsból. |
29.
Miről lehet a szilvafát felismerni?. |
kérge
szürkésfehér, koronája felfelé nő |
törzse görbe, koronája
szétterülő, |
kérge
szürkésfekete, törzse görbe, |
törzse
egyenes, koronája szétterülő, |
fehér virága nyáron nyílik. |
30. Miről
ismerhető fel a májusi cserebogár? |
Testén
fej, tor és potroh található |
ízelt
lábai vannak, |
két
pár szárnya van, |
hártyás
szárnyát fedőszárny borítja, |
barna,
kemény teste mintegy 3 centiméter hosszú. |
31.
Melyek a
bogyótermés részei?
 |
lédús
hús, két mag, |
vastag
héj, sok mag, |
viaszos
héj, lédús hús és magok |
viaszos héj és
sok mag, |
viaszos
vastag héj, kevés hús és sok mag. |
32. Mi
jellemző a sárgarépa fejlődésére? |
az
első évben nincs Szára, csak gyökere és levele van, |
az
első évben nincs virága, csak termése van, |
virága
és termése csak a második nyáron fejlődik, |
átalakulással
fejlődik |
kétévenként hoz csak termést. |
33. Mi a
különbség a vöröshagyma és a hagyma között? |
semmi, |
a vöröshagyma a hagymanövény egyik része |
a
vöröshagyma egy növény neve, a hagyma egy növényi rész
neve, |
a hagymának
van virága, a vöröshagymának nincs, |
a
vöröshagyma levelei vörösek, a hagymáé zöldek. |
34.Miben
különbözik egymástól a házikacsa és a házityúk lába? |
a
házikacsa lábán van sarkantyú, a házityúkén nincs, |
a
házikacsának három ujja van, a házityúknak négy, |
a házikacsa
ujjain nincs karom, a házityúkén van |
a házityúk
ujjai között nincs úszóhártya, a házikacsáé között van, |
a
házityúknak három, a házikacsának négy ujja között van
hártya. |
35. Mi
jellemző csak az emlős állatokra? |
utódaikat
gondozzák, |
gerincoszlopuk van, |
testüket
csontos Váz szilárdítja, |
utódaikat
tejjel táplálják, |
nincs
szárnyuk. |
Egyszerű választás
szilvafa |
vöröshagyma |
fejes káposzta
|
sárgarépa |
szőlő |
paradicsom |
paprika
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
|
1. Milyen a
szilvafa koronája? |
szélesen
szétterülő, |
felfelé növekvő, |
terebélyes, |
az
ágak vízszintesen állnak, |
sűrű,
áthatolhatatlan. |
2. Miféle
termést nevezünk csonthéjas termésnek? |
amelyiknek
viaszos a héja, |
amelyiknek húsa van, |
amelyiknek á
termését kívülről csonthéj fedi, |
amelyiknek
a magját csonthéj is védi, |
amelyiknek az ehető részét csonthéj takarja. |
3.
Miben
különbözik a csemegeszőlő a borszőlőtől?
 |
a
csemegeszőlő bogyói lédúsak, a borszőlőé nem, |
a
csemegeszőlő bogyói ropogósak, a borszőlőé lédúsak, |
a csemegeszőlő
bogyói nagyszeműek, a borszőlő fürtjei sokáig
eltarthatok, |
a csemegeszőlő
bőven termő, a borszőlőben kevés a cukor, |
csemegeszőlőben kevés a cukor, a borszőlő nagyszemű. |
4.
Miben hasonlít egymásra a szilvafa és a szőlő? |
mindkettőn
van kacs, |
mindkettő magját két réteg borítja, |
mindkettő
ágain vesszők vannak, |
mindkettő
virága fehér, |
mindkettő fásszárú. |
5.
Mi a különbség
a paprika és a paradicsom között?
 |
a
paradicsom lágyszárú, a paprika nem, |
a
paradicsomnak fehér, a paprikának sárga virága van, |
a paprika
egynyári, a paradicsom kétnyári, |
a paradicsom
szára és levele érdes, a paprikáé nem, |
a
paradicsom termése megpirosodik, a paprikáé nem. |
6.
Melyik
növénynek van torzsája? |
a szőlőnek, |
a
hagymának, |
a lucernának, |
a
sárgarépának, |
a káposztának. |
7.
Milyen színű a fejes káposzta virága?
 |
piros, |
sárga, |
kék, |
fehér, |
zöld. |
8.
A
káposztalepke melyik fejlődési alakja telel át?
 |
a pete, |
a
hernyó, |
a báb, |
a
lepke, |
mindegyik. |
9.
Mi a különbség
a sárgarépa és, a petrezselyem levele között? |
a
petrezselyem levele illatos, a sárgarépáé nem, |
a
petrezselyem levele vékony szálakra hasad, a sárgarépáé
nem, |
a sárgarépa levelét felhasználjuk, a petrezselyemét nem, |
a sárgarépa
levele fényes, a petrezselyemé fakó, |
a
sárgarépa levele a szárból, a petrezselyemé a gyökérből
nő ki. |
10.
Mi
jellemzi a vöröshagyma föld feletti levelét és szárát? |
csőszerűek, |
csak
a második évben fejlődnék ki, |
a föld
feletti tőkéből erednek, |
táplálékot
raktároznak, |
nyár
végére elfásodnak. |
|
11.
Hogyan
mutatható ki, hogy a, tülök és a toll azonos anyagból van? |
papírhoz
kell
dörzsölni, |
meg kell gyújtani, |
forró vízbe kell tenni, |
ecetet
kell rácsöpögtetni, |
jódot
kell ráönteni. |
12.
Hogyan
változott meg a házityúk a háziasítás során? |
nagyobbra
nő, |
megtanult repülni |
naponta
több tojást tojik, |
többet
kapirgál, |
a lába
és a csőre átalakult. |
13.
Melyik a
házikacsa ma is élő őse? |
a vadkacsa, |
a
vadtulok |
a vadréce, |
a nyári réce, |
a tőkésréce. |
14.
Miért sorolhatjuk a házikacsát is a madarak közé?
 |
gerinces, |
mert
fiókái fészekhagyók, |
mert
testét toll fedi, |
mert
csőre lemezekkel szegélyezett, |
mert
lába és szárnya is van. |
15.
Miféle
anyagból van a cserebogár kemény bőre? |
kitinből, |
faggyúból, |
viaszból, |
szaruból, |
mészből. |
16.
Miért nevezzük ízeltlábú állatnak a cserebogarat? |
mert három pár
lába van, |
mert
a teste három fő részre osztható, |
mert a
potroha ízekből, gyűrűkből áll, |
mert
a lába ízekből áll, |
mert a többi állatnak nem ízekből van a lába. |
17.
Mivel szaporodik a cserebogár? |
pajorral, |
tojással, |
bábbal, |
lárvával, |
petével. |
18.
Hogyan történik a megporzás? |
a
porzóból kiszabadul a virágpor, |
a
virágpor rátapad a rovar testére |
a
virágpor rátapad a virág termőjére, |
a
virágport a szél szétszórja, |
a
porzók a virágból kiszabadulnak. |
19.
Miért
mondjuk a szarvasmarhát tülkös szarvúnak?
 |
mert a tülkéből nő ki a
szarva, |
mert a szarva szaruból
van, |
mert a szarva csontból
van, |
mert a tülök a szarvról
lehúzható, |
mert a szarván tülök
alakul ki. |
20.
Miben
különbözik egymástól a búza és a lucerna? |
a búzának szálas,
a lucernának összetett levele van, |
a
búzának csak termése, a lucernának csak magja van, |
a
búzának a talaj szintje fölött lágy szára van, a
lucernáé fás, |
a búza levele főeres |
a búza virága lila |
szilvafa |
vöröshagyma |
fejes káposzta
|
sárgarépa |
szőlő |
 |
 |
 |
 |
 |
|
21.
Mi a különbség
á korpa és a liszt között? |
a korpa a búza magjából, a liszt a szemtermésből készül, |
a
termésfalból készül a korpa, és a lehántolt maghéjból a
liszt, |
a termésfal és a maghéj a korpa, a mag belsejéből készül
a liszt, |
a
korpában sok a keményítő, a lisztben sok a fehérje, |
a
korpa a szemből, a liszt a korpából készül. |
22.
Mik találhatók a lucerna gyökerein? |
mellékgyökerek, |
gyökérgümők, |
bimbók, |
nitrogén, |
gyöktörzsek. |
23.
Mitől látjuk
kéknek a szilvát?
 |
a
gyümölcshúsban levő festéktől, |
a
héjban és a gyümölcshúsban levő festéktől, |
a szilván levő viasztól és a héjban levő festéktől, |
a viaszban levő festéktől, |
az
égbolt színétől |
24.
Mi történik,
ha tojásfehérje-oldatot melegítünk? |
megbarnul a fehérje, |
a fehérje összesűrűsödik és vízben nem oldódik, |
feloldódik
a vízben a fehérje, |
megváltozik
az oldat színe, |
a víz és a tojásfehérje megkocsonyásodik. |
25.
Melyik anyag
mutatható ki híg jódoldattal? |
a
zsír, |
a
fehérje, |
a
cukor |
a keményítő, |
a víz. |
26.
Melyik anyag színezhető meg jól pirospaprikával? |
a jód, |
a
cukor, |
a
keményítő, |
a zsír, |
a fehérje. |
27.
Melyek a szőlőnövény részei?
 |
gyökérzet, lágy szár és termés, |
gyökérzet,
tőke és fürtök, |
gyökérzet,
vesszők, kacsok és fürtök, |
gyökérzet, szár, levél, kacs, virág vagy termés, |
gyökérzet,
gyökérgümő, szár, levél, kacs, virág vagy termés. |
28.
Miféle termése
van a szilvafának? |
felfújt bogyótermés, |
sokmagvú bogyótermés, |
szemtermés, |
bogyótermés, |
csonthéjas termés. |
29.
Mely részekből
áll a szőlő bogyótermése? |
héj, hús, két-három mag, |
viaszos héj, hús,
sok mag, |
vékony héj, kevés hús, csonthéj, magok, |
csontkemény héj, lédús hús, kevés mag, |
vékony héj, maghéj, mag. |
30.
Miben egyezik
meg a paprika és a paradicsom gyökérzete? |
mindkettőnek mellékgyökerei vannak, |
mindkettőnek a
főgyökere raktároz, |
mindkettőnek főgyökere és mellékgyökerei vannak, |
mindkettőnek a főgyökeréből oldalgyökerek nőnek ki, |
mindkettőn
vannak gyökérgümők. |
31.
Melyek a káposztafej részei? |
tőke
és levelek, |
tönk és buroklevelek, |
torzsa
és egymásra boruló levelek, |
torzsa
és buroklevelek, |
tönk
és egymásra boruló levelek. |
32.
Mi az
összefüggés a raktározó főgyökér és a kétnyári fejlődés között? |
semmi, |
ha a növénynek
raktározó gyökere van, akkor biztos, hogy kétnyári
növény, |
amelyik növény kétnyári, annak raktározó főgyökere van, |
egyes
kétnyári növények a főgyökerükben raktározzák el a
következő évig a táplálékot, |
a
kétnyári növényeknek csak minden második nyáron ehető a
főgyökere. |
33.
Miben hasonlít egymásra az első nyáron fejlődött káposztafej és
hagyma? |
mindkettő
levelei a torzsából nőnek ki, |
mindkettő levelében sok táplálék raktározódik, |
mindkettőnek mellékgyökerek nőnek ki a szárából, |
mindkettő virágai gömb,alakban
csoportosulnak, |
mindkettő levelei főeresek. |
34.
Mi jellemző a
szarvasmarha táplálkozására? |
a
szájába vett fűcsomót a feje rántásával tépi le, |
a
fogai közé szorított füvet zápfogaival tépi le, |
a
táplálékát nem rágja meg, |
redős zápfogát csak kérődzéskor
használja, |
kérődzéskor metszőfogaival őrli meg |
szilvafa |
vöröshagyma |
fejes káposzta
|
sárgarépa |
szőlő |
 |
 |
 |
 |
 |
|
|
1.
Miért van
szinte minden gyümölcsösben szilvafa?
 |
mert
csonthéjas termése van, |
mert
a szilvában sok a vitamin, |
mert
nem kíván sok gondozást, |
mert
szilvából sokat termesztenek, |
mert
kora tavasszal virágzik. |
2.
Melyik
felsorolásban található meg a csonthéjas termés valamennyi
része? |
viasz, héj,
hús, mag, |
héj,
hús, csonthéj, mag, |
viasz,
héj, csonthéj, maghéj, |
héj,
hús, csonthéj, maghéj, |
viasz,
hús, csonthéj, mag. |
3.
Melyik
növényen található kacs? |
a szilvafán, |
a
szőlőn, |
a paradicsomon, |
a sárgarépán, |
a
lucernán. |
4. Miért
veszedelmes a peronoszpóra? |
mert a levelet
és a bogyót is megtámadja |
mert
gombabetegséget okoz, |
mert
az általa okozott betegség nem gyógyítható, |
mert
nem lehet ellene védekezni, |
mert
az embert is megbetegíti. |
5. Melyik
növény egynyári?
 |
a fejes
káposzta, |
a
lucerna, |
a
sárgarépa, |
a vöröshagyma, |
a paprika. |
6.
Mit jelent ez a szó: vedlés? |
a
hernyó kibújik a petéből, |
a
hernyó kibújik a kinőtt bőréből, |
a
lepke kibújik a bábból, |
a
lepke kibújik a kinőtt bőréből, |
a
rovarnak lehullanak a szárnyai. |
7. Hogyan
nevezzük a káposztalepke fejlődését?
 |
átalakulás
nélküli; |
teljes
átalakulás, |
kifejlődés, |
fejlődés, |
átváltozás, |
8. Melyik
növény gyökere raktároz táplálékot? |
a fejes
káposztáé, |
a
paradicsomé, |
a vöröshagymáé, |
a
sárgarépáé, |
a
búzáé. |
9. A
vöröshagyma melyik részét fogyasztjuk?
 |
a csőszerű
szárát, |
a
tönkjét, |
a
belső hagymaleveleket,
|
a
termését, |
a
hagymáját. |
10. Melyek a
vöröshagyma földben levő részei? |
a
gyökerek és a
hagymalevelek, |
mellékgyökerek, buroklevelek, hagymalevelek, tönk, |
oldalgyökerek, tönk és hagymalevelek, |
gyökérzet és szár, |
főgyökér, oldalgyökerek, tönk, hagymalevelek. |
11. Mi
jellemző a házityúkra?
 |
csőre
lemezékkel szegélyezett, |
fészeklakó madár |
jó
repülő, |
úszóláb |
gerinces. |
12.
Miben
különbözik a fedőtoll és a pehelytoll egymástól? |
a pehelytoll
nagyobb, mint a fedőtoll, |
a
fedőtoll melegebb, mint a pehelytoll, |
a
pehelytoll lazább szerkezetű, mint a fedőtoll, |
pehelytoll csak a kacsán, fedőtoll csak a tyúkon van, |
csak a méretükben különböznek. |
13.
Miben hasonlít
egymáshoz a házikacsa és a házityúk? |
mindkettő
madár, |
mindkettő tud úszni, |
mindkettő lábán van sarkantyú, |
mindkettő csőre lemezekkel szegélyezett |
mindkettőn csak fedőtollak vannak. |
14. Miért nem
ázik át a házikacsa tolla a vízben?
 |
mert tömött a
tolla, |
mert
viaszos a tolla, |
mert
faggyúval keni a tollát, |
mert a
tolla szaruból van, |
gerinces |
15. Miféle
szervek helyezkednek el a cserebogár torán?
 |
csáp,
fedőszárny, potroh, |
fedőszárny, hártyás szárny, ízelt láb, |
összetett szem, hártyás szárny,
ízeit láb, |
csáp,
fedőszárny, hártyás szárny, |
fej, potroh, lábak, szárnyak,
csápok. |
16.
Mi található a
cserebogár potrohán? |
csáp, |
szárny, |
ízelt
láb, |
légzőnyílás, |
összetett szem. |
17. Hány
gyűrűből áll á cserebogár tora? |
három, |
három pár, |
négy |
öt, |
hat. |
18.
Mikor bábozódik be a cserebogár lárvája? |
a kikelés
utáni második év őszén, |
a
kikelés utáni harmadik év őszén, |
a
kikelés utáni harmadik év tavaszán, |
a
kikelés utáni harmadik év telén, |
a
kikelés utáni negyedik tavaszon. |
19. Mi a
legfontosabb feltétele annak, hogy egy növényen termés
fejlődjék? |
a növényt
gondozni kell |
a
termő megporzódjék, |
az
időjárás kedvező legyen, |
sok
napsütés legyen, |
legyen
elégendő csapadék |
20.
Mi jellemző a
szarvasmarha fogazatára?
 |
nincs az
állkapcsában szemfog, |
nincs
felső szemfoga, de alsó van, |
nincs
zápfoga, |
az
alsó állkapcsának a széle elszarusodott, |
nincs
se metszőfoga, se szemfoga. |
21.
Melyik
takarmánynövény?
 |
a búza, |
a
cukorrépa,
|
a
káposzta, |
a
lucerna, |
a
petrezselyem. |
22.
Melyik termést
nevezzük szemtermésnek? |
amelyiknek
nincs fala, |
amelyikben nincs mag, |
amelyikben
csak egy mag van, |
amelyikben
a termés fala és a maghéj összenőtt, |
amelyik nem
lédús. |
23.
Mi jellemző a
mellékeres levélre? |
a levél
szélesebb, mint amilyen hosszú, |
a
levél belül üreges, |
a
levélerek párhuzamosan futnak benne, |
fő- és oldalerek hálózzák
be, |
a kétnyári
növényeken található. |
24.
Mivel
mutatható ki a káposzta savanyításakor keletkezett sav? |
melegítés
hatására a sav színe megváltozik, |
a
jódoldat a savtól megkékül, |
a
vörös káposzta leve a savtól más színű lesz, |
ha ecetet öntünk belé,
akkor a sav vízben oldhatatlanná válik, |
a sav
megváltoztatja a fehérje színét. |
25.
Melyik anyag
égésekor keletkezik kellemetlen szagú gáz? |
az
alkohol, |
a
keményítő,
|
a zsír, |
a
cukor, |
a
fehérje. |
26.
Melyik
anyagtól kékül meg a búzaszem belseje? |
a vörös
káposzta levétől, |
a
fehérjétől, |
a jódoldattól, |
az
ecettől, |
a
mésztől. |
27.
Mi történik,
ha a papíron levő zsírfoltot benzines vattával megdörzsöljük,
majd megszárítjuk? |
a folt
nagyobb lesz, |
a folt átlátszó lesz, |
a
folt
eltűnik, |
a
folt színes lesz, |
a
papír teljesen bezsírosodik. |
28.
Mely részekből
áll a fa koronája? |
szárból
és levélből, |
szárból, levélből és virágból, |
ágakból, gallyakból és vesszőkből, |
törzsből,
ágakból és levelekből |
szárból,
levélből, virágból és termésből. |
29.
Miért tűri jól
a szárazságot a szőlő?
 |
mert
nagyok a
levelei, |
mert a tőkéből vesszők nőnek
ki, |
mert
a kacsokkal a vízhez képes kúszni, |
mert
a gyökérzete mélyen nyúlik a talajba, |
mert
a vizet a bogyókban tárolja. |
30.
Hogyan lesz a
szőlőből bor? |
a lédús
termés szétválik alkotórészeire, |
a
borélesztő gombák a szőlőből elfogyasztják a mustot, |
a
peronoszpóra nevű gomba a must cukortartalmát alkohollá
alakítja, |
az
elszaporodó gombák a bogyótermés húsát folyékonnyá
teszik |
a
borélesztő gombák a szőlő cukortartalmát alkohollá
alakítják. |
31.
Miért
savanyodik meg a káposzta? |
mert
a levelekben
lévő cukrot az erjesztőbaktériumok savanyú anyaggá
alakítják, |
mert
az erjesztőbaktériumok megrohasztják, |
mert
a savanyú káposzta sok C-vitamint tartalmaz, |
mert
csak így fejlődik a második évben virága, |
mert
így jobban eláll télen. |
32.
Mi jellemző a
sárgarépa gyökerére? |
mellékgyökerei
megvastagodtak, |
a
főgyökeréből levelek nőnek ki, |
gyökérének
belső része raktározza a cukrot, |
főgyökerének
belső része világosabb, mint a külső, |
nincsenek
oldalgyökerei. |
33.
Mi jellemző á
petrezselyem levelére? |
illatos,
ha összedörzsöljük, |
szálakból áll, |
csak
a növény életének második évében fejlődik ki, |
mérgező
anyagot tartalmaz, |
alig
lehet a szártól megkülönböztetni. |
34.
Mi jellemző a
házikacsa csőrére? |
a magvak
felszedésére alkalmas, |
erős, keskeny, éles, |
faggyút
termel |
apró
fogak vannak benne, |
recés,
lemezekkel szegélyezett. |
35.
Hogyan
szaporodik a szarvasmarha? |
a borjút az
ökör elevenen szüli, |
a
tehenet a borjú elevenen szüli, |
a tehén a borjút elevenen szoptatja, |
a borjút a tehén elevenen szüli, |
pete á bika
testében fejlődik borjúvá. |
|