30

Biológiai tesztek általános iskolásoknak

Természetismeret 5. osztály

1. Feladat

paradicsom 

paprika

 

sárgarépa  

 

petrezselyem

1. sárga virága van

      

 
2. termése felfújt bogyó        
3. raktározó főgyökerét is fogyasztjuk        
4. ha a termése megpirosodott, csak akkor fogyasztjuk nyersen        
5. levele összemorzsolva nagyon illatos        
6. bogyótermése van      

 

7. fehér virágai viszonylag nagyok      

paradicsom 

8. csak a főgyökérét fogyasztjuk      
9. levelének alakja a szilvafáéhoz hasonló      
10. levelei vékony szálakra tagolódnak        
11. levelét is fogyasztjuk      

paprika 

12. termését éretlenül is fogyasztjuk nyersen      
13. sok A-vitamint tartalmaz        
14. kétnyári növény fehér főgyökérrel    

sárgarépa

15. egynyári növény fehér virággal      
16. egynyári növény tagolt levelekkel      
17. termése lédús       

petrezselyem

18. főgyökerének belső része világosabb, mint a külső      
19. szára az első évben rövid, levele fényes        
20. szegedi fajtája nagyon híres        
21. termését szárítva is fogyasztjuk        
22. főgyökere sárgáspiros        
23. szagos levelei rövid száron erednek        
24. szára, levele szőrös        
25. hegyes végű levele tojás alakú        
 

Egyszerű választás

paradicsom 

paprika 

 

sárgarépa  

 

petrezselyem

26. Miért mondjuk a sárgarépát kétnyári növénynek?

   mert a főgyökere megvastagodott,

  mert az első nyáron még nincs szára,

  mert a második nyár végén hoz termést,

  mert kétévente lehet csak ültetni,

  mert minden nyáron virágzik.

27. Hogyan termesztik a paradicsomot és a paprikád ?

  a magot csak májusban szabad vetni,

  a palántát csak májusban ültetik ki a szabadba,

   a növényeket át kell teleltetni,

  csak üvegházban termeszthető,

   a termését már ősszel el kell ültetni

28. Mitől vastagodik meg a sárgarépa gyökere?

  a benne raktározott tápláléktól,

a porhanyós földtől,

  a sok felszívott tápláléktól,

ez a főgyökerek tulajdonsága,

  a sok felszívott víztől.

29. Mi jellemző a paradicsom termésére?

  nincs benne mag,

  a lédús húst egy rétegű héj borítja

  eggyel több rész van benne, mint a szilvafa termésében,

 a magok száma kevés,

   a lédús húsban sok mag van,

30. Miért mondjuk a paprikát egynyári növénynek?

  mert lágy szára 1-2 évig él,

mert termése tavasszal érik,

  mert élete tavasztól télig tart,

mert egy-egy része csak egy-egy gyáron át él,

  mert egy nyáron át virágzik és egy nyáron át érleli a termését.

 

2. Feladat 

vöröshagyma

fejes káposzta 

 

sárgarépa  

 

paprika

1. egynyári növény

      

 

2. tönkje van

       
3. torzsája van        
4. raktározó főgyökere van        

5. cső alakú levele is van

       
6. virága sárga      

vöröshagyma

7. buroklevele is van      
8. termése felfújt bogyó        
9. levele vékony szálakra tagolódik        

10. mellékgyökerei vannak

     

fejes káposzta

11. savanyodását erjesztőbaktériumok okozzák      
12. zöldesfehér virágai a második évben nyílnak        
13. virága fehér és viszonylag nagy      

sárgarépa 

14. belső hagymalevelei vannak    
15. leveleit savanyítással tartósítják        
16. szára csőszerű    

paprika

17. virágai gömb alakban csoportosultak       
18. ehető része sok A-vitamint tartalmaz        
19. főgyökerét fogyasztjuk        

20. ernyő alakú virágzata sok fehér virágból áll

       
21. a földben levő levelei táplálékot raktároznak        
22. föld feletti raktározó levelei vannak        

23. élete tavasztól őszig tart

       

 

vöröshagyma

fejes káposzta 

 

sárgarépa  

 

paprika

 
26. Milyen éghajlatú területről származik a paprika?

   hűvösebb, mint hazánké,

  ugyanolyan, mint hazánké,

  hideg,

  hűvös,

   melegebb, mint hazánké,

27. Mi jellemző a vöröshagyma gyökérzetére?

   gyökerei egyforma vastagok,

  a gyökérzet nem a szárból nő ki,

   fő- és oldalgyökerekből áll,

   a gyökerek csőszerüek és hagymaillatúak,

   a megvastagodott főgyökérből nőnek ki a mellékgyökerek.

28. Mi jellemző a fejes káposzta leveleire?

erezetük főeres,

a levélerek párhuzamosan futnak bennük,

csak az egyéves káposztán találhatók meg,

a káposzta tönkjéből nőnek ki, 

  beborítják az egész növényt.

29. A sárgarépa mely szervei alakulnak ki az első nyár végére?

  a gyökér és a levél,

  a gyökér, a szár és a levél,

  a gyökér, a levél és a virág,

  a gyökér, a szár és a virág,

  a levél, a szár és a termés,

30. A fejes káposzta melyik részét fogyasztjuk?  

  a gyökerét,

  a virágát,

  a levelét,

  a termését,

  mindegyik részét.

 

3. Feladat 

 búza

lucerna

 

cukorrépa  

 

káposztalepke

 

1. szalmaszára van

     

 

2. kétnyári növény

     

 

3. teljes átalakulással fejlődik

     

 

4. gyökérgümői vannak

     

 

5. kalásza van

     

 

6. főgyökere raktározó

     

 

7. összetett, levele van

     

 búza

8. levélerezete párhuzamos

     

9. föld alatti raktározó szára van

     

 
10. levelei szálasak

     

 

11. teste három testtájra osztható

     

lucerna

12. szemtermése van

     

13. egyik része a répatest.

     

 

14. egyik fejlődési alakja hernyó

     

 

15. szára bütykös

     

cukorrépa

16. levele mellékeres

     

17. évelő

     

 

18. szálas takarmány

     

 

19. virága és termése a második évben fejlődik ki

     

káposztalepke

20. vedlik

     

21. főeres levele nem összetett

     

 

22. gyökérzete bojtos

     

 

23. egynyári növény

     

 

24. minden évben újra virágzik

     

 

25. báb formájában telel át

     

 
 

Egyszerű választás

 búza

lucerna

 

cukorrépa  

 

káposztalepke

26. A cukorrépa melyik részből készítik a cukrot?

  a szárából,

  az oldalgyökeréből;

   a répafejből, ,

  a répatestből,

   a tönkjéből.

27. Miért a virágzás kezdetén kaszálják a lucernát?

  mert ekkor még nem szárad el a növény,

  mert ekkor még nem károsítja a kaszát,

   mert a lucerna virágához rovarok viszik a virágport,

  mert a lucerna termése mérgező,

   mert ekkor van a legtöbb táplálék a levelekben.

28. Milyen a búza levele?

  benne az erek párhuzamosan futnak,

  hosszú nyele átöleli a szárat,

  a közepén található főérből oldalerek ágaznak ki,

  bütykökkel részekre osztott,

  a közepén világos foltok vannak.

29. A káposztalepke melyik fejlődési alakja vedlik?

   a pete,

  a hernyó,

   a lepke,

   a báb,

   egyik semr

30. Miért nem kell minden évben újra vetni a lucernát?

  mert a talajban levő gyökérgümőkből évről évre kihajt

  mert évelő növény,

  mert kaszálás után újra kihajt,

  mert a termésből kiszóródó magokból újra kihajt,

  mert van táplálékraktározó levele.

 

4. Feladat 

 szarvasmarha

házityúk

 

házikacsa  

 

cserebogár

 

1. Úszóhártyás lába van

     

 

2. tülke van

     

 

3. lába ízekből áll

     

 

4. Fej, tor, potroh részekre osztható a teste

     

szarvasmarha

5. csőre lemezekkel szegélyezett

     

6. zápfogának felülete redős

     

 

7. fejlődése átalakulásos

     

 

8. elevenszülő

     

 

9. taraja van

     

házityúk

10. táplálékát a vízből is képes megszerezni

     

11. csápja van

     

 

12.  testét szőr borítja

     

 

13. erős, kaparó lába van.

     

házikacsa  

14. tollára faggyút ken

     

15. rágó szájszerve van

     

 

16. csőre erős

     

 

17.  kérődzik

     

 

18. testét kitin borítja

     

cserebogár

19. tojásainak száma évenként háromszáz is lehet

     

20. egyik fejlődési alakja a pajor

     

 

21.fedőszárnya van

     

 

22. szarva van

     

 

23.  ujjainak hegyére lép

     

 

24. bebábozódik

     

 

25. patás

     

 
 

Egyszerű választás

 szarvasmarha

házityúk

 

házikacsa  

 

cserebogár

26.Mit jelent az, hogy a házityúk fészekhagyó madár?

  ha lerakta a tojásait, nem vigyáz rájuk,

  ha kikeltek a tojásai, nem vigyáz a csibékre,

   minden tojását új fészekbe rakja,

  a tyúk minden kottásnál új fészket készít

   a tojásból kikelt csibék hamarosan követik az anyjukat

27. Mi nem jellemző a cserebogárra?

  ízelt lábai vannak,

  három pár lába van,

   szárnya van,

  az első pár szárnya kemény, vastag,

   lábai a potrohból nőnek ki.

27. Hány testtája van a rovaroknak?

  egy

  kettő

   öt

  négy

  három

28. Mire lehet következtetni a szarvasmarha redős felületi zápfogáról?

   arra, hogy mindent megeszik,

  arra, hogy növényevő,

  arra, hogy nincs metszőfoga,

  arra, hogy tülke van,

  arra, hogy szemfogai nagyok.

29. Mi nem jellemző a házikacsára?

előreálló ujjai között úszóhártya van,

  sok pehelytolla van,

   tollára faggyút ken,

  az iszapban keresi táplálékát,

   a bőre alatti hájrétegtől nem ázik át a tolla.

30. Mit jelent-ez a szó: kérődzés?

a félig megrágott táplálékot az állat újra megrágja,

  az állat a táplálékot csak félig rágja meg,

   a szarvasmarha legelésének másik kifejezése,

a redős felületű zápfog működése,

  a szarvasmarha állkapcsának mozgása.

31. Hány testtája van a pókoknak?

  egy

  kettő

   öt

  négy

  három

32. Hány lába van a koronás keresztespóknak?

  tíz

  nyolc

   hat

  tizenkettő

   kettő

 

Egyszerű választás

szilvafa 

szőlő

 paradicsom

 paprika 

1. Milyen a szilvafa törzse?

  tövénél elágazó,

   szétterülő,

   általában egyenes,

terebélyes,

  rövid, vastag.

2. Melyik, növénynek van csonthéjas termése?

  a szőlőnek

  a paradicsomnak

   a paprikának

  a szilvafának

   a hagymának

2. Válaszd ki a szélporozta növényt?

szilvafa

  almafa

   nyírfa

  fehérfűz

  barackfa

3. A porzó részei:

  virágtengely, porzószál, bibe

  bibeszál magház

   párta, csészelevél, termő

  porzószál, portok, virágpor

vacok, kocsány

3. Melyek a szőlőnövény részei?

   gyökérzet, tönk, vesszők, levelek, fürtök,

gyökérzet, tőke, vesszők, levelek, fürtök

tőke, ág, gally, vessző, fürt

  törzs, ág,gally, vessző, fürt

  gyökér, törzs, levél, kacs.

4.  Miben különbözik a szilvafa termése a szőlőétől?

  szilvafa magját három, a szőlőét két réteg borítja,

a szilvafa termése hamvas, a szőlőé viasszal borított,

a szilvafa termése bogyó, a szőlőé csonthéjas,

  a szilvafa termése bogyó, a szőlő termése fürt,

  a szilvafa termésében több mag van, a szőlőében több bogyó

5. Mi a különbség a paradicsom és a paprika bogyótermése között?

  semmi

a paradicsom termése lédús, a paprikáé száraz

a paradicsom termése felfújt bogyó, a paprikáé bogyó

  a paprika termése üreges, a paradicsomé bő levű

  a paprika termése megpirosodik, a paradicsomé nem

5. A termő részei?

  virágtengely, takarólevelek, ivarlevelek

  bibe, bibeszál, magház

   porzószál, portok

  vacok, kocsány

  csésze, párta

6. Hogyan ülnek az egyéves fejes káposzta szárán a levelek?

  egymásra borulva

lazán

keresztben

 átellenesen

  mindegyik körülöleli a szárat

 

szilvafa 

 vöröshagyma

fejes káposzta 

sárgarépa szőlő

 paradicsom

 paprika 

7. Melyik növénynek van tőkéje?

  a vöröshagymának

a cukorrépának

a káposztának

 a sárgarépának

   a szőlőnek

8. Melyik a káposztalepke fejlődésének helyes sorrendje?

  pete, báb, hernyó, lepke

 báb, pete, hernyó, lepke

 pete, hernyó, lepke, báb

  pete, hernyó, báb, lepke

   hernyó, pete, lepke, báb

9. Melyik az a növény, amelyiknek a gyökerét és a levelét is fogyasztjuk?

  a fejes káposzta

a vöröshagyma

a cukorrépa

sárgarépa

   a petrezselyem

10. Miféle gyökerei vannak a vöröshagymának?

  főgyökerei

oldalgyökerei

mellékgyökere

 raktározó gyökerei

   fő- és mellékgyökerei

11. Miben hasonlít egymáshoz a fejes káposzta, a sárgarépa és a vöröshagyma?

  mindháromnak van földbeni szára

  mindháromnak a levelét fogyasztjuk

mindháromnak van táplálékraktározó része

 mindháromnak főgyökere van

    mindháromnak fehér a virága

12. Hogyan lehet megkülönböztetni a házityúk hímjét, a kakast a nősténytől, a tyúktól?

  a kakas fészekhagyó, a tyúk nem

a kakasnak öt ujja van, a tyúknak négy

a kakasnál tarkább a tyúk

 a kakasnak van taraja, a tyúknak nincs

   a kakasnak van sarkantyúja, a tyúknak nincs

13. Miből következtethetünk arra, hogy a házikacsa vízimadár?

  a táplálkozásából

lábának a felépítéséből

a tollaiból

szaporodásából

  a szárnya alakjából

14. Mély szervek vannak a cserebogár fején?

  csáp, rágó, fedőszárny

összetett szem, rágó, ízeit láb

csáp, összetett szem, rágó

 fedőszárny, hártyás szárny, ízeit láb

   csáp, rágó, ízeit láb

15. Hogyan nevezzük a cserebogár fejlődését?

  átalakulás nélküli

kifejlődés, fejlődés

átváltozás

teljes átalakulás

  pajor

15. A káposztalepke egyik fejlődési alakja

  pajor

  nyű

   hernyó

  féreg

  termesz

16.Hány év alatt fejlődik ki a petéből a cserebogár?

  egy

három

kettő

négy

  öt

17.  Melyek a virág részei? A helyes állítás?

  csészelevél, szár, porzó, bibe

csészelevél, sziromlevél, porzó, termő

gyökér, porzó, csészelevél, magház

csésze,levél, porzó,szár

  csészelevél, szirom, porzó, termés

18. Hogyan táplálja a szarvasmarha fiatal borját?

 kérődzött fűvel

sehogy

előre lelegeli neki a füvet

 szoptatja

  mindenfélével eteti

19. Milyen a szarvasmarha zápfogának felülete?

 redős

sima

tarajos

 gumós

 az egyik redős, a másik sima

20. Miért a nagykunsági búza a legjobb minőségű?

  mért a Nagykunságot nem árasztja el a Tisza

mert a Nagykunság hazánk legmelegebb része

 mert a Nagykunságon esik a legtöbb csapadék

 mert a Nagykunságon a legkedvezőbbek a termesztés feltételei

   mert a Nagykunságon termesztik a legtöbb búzát

 

Egyszerű választás

 búza

lucerna

 

cukorrépa  

 

káposztalepke

 

20. Válaszd ki a növény szaporító szervét!

  gyökér

  szár

   termés

  virág

   törzs

21. Mi jellemző a búza szárára?

belül üreges

a bütykök a szár csúcsán sűrűbben vannak, mint a tövén

 vékony és tömör

 nem lehet eltörni

   egymással párhuzamos csövekből áll

22. Miért nem károsítja, a fagy a lucernát?

mert a főgyökere nagyon mélyen hatol a földbe

mert a talajban levő szárában sok táplálék raktározódul el

 mert a gyökerén nitrogéngyűjtő baktériumok élnek

 mert ősszel lekaszálják

   mert a gyökérgümők megakadályozzák

23. Milyen színű az érett szilva héja?

színtelen

 liláskék

  fekete

 sárgáspiros

   zöld

24. Hogyan mutatható ki a táplálék fehérjetartalma?

melegítés hatására a fehérje feloldódik

 jódoldat hatására a táplálék megkékül

  ha a vörös káposzta levét csöpögtetjük hozzá, a táplálék megkékül

 ha savat adunk hozzá, akkor a fehérje összesűrűsödik, és vízben nem oldódik

  ha megmossuk, megsárgul

24. Melyik nem a növény része?

  gyökér

  levél

   virág

  szárny

  termés

25. Mi történik, ha liszthez híg jódoldatot csöpögtetünk?

megkékül

megsárgul

 megpirosodik

 megbarnul

  semmi

26. Hogyan mutatható ki a táplálék zsírtartalma?

ha ecetet adunk hozzá, akkor megbarnul

jódot kell rá csöpögtetni

 a vörös káposzta leve megkékül tőle

 melegítésre vízben oldhatatlanná válik

  a papírlap a zsírtól áttetsző lesz

27.Miben különbözik egymástól a szőlő és a Szilvafa?

a szilvafának fás a szára, a szőlőé lágy

a szilvafa termése csonthéjas, a szőlőé bogyó

 a szilvafa virágából egy a szőlőéből több termés fejlődik

 a szőlőn van vessző

  a szilvafán van kacs

27. A légzés és a táplálékkészítés fő helye a növényben.

  levél

  gyökér

  törzs

  termés

  virág

28. Miért fontos a megelőzés a peronoszpóra elleni védekezésben?

 mert a fertőzött levél nem gyógyítható meg

mert könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani

 mert ha a levél fertőződik, a termés elpusztul

 mert a peronoszpóra az emberre is veszélyes

  mert a peronoszpóra az egész növényt elpusztítja

29. Mivel táplálkozik a májusi cserebogár?

a kifejlett bogár a gyökereket rágja,

a lárva a leveleket eszi,

a báb a gyökeret fogyasztja,

 a kifejlett bogár a leveleket rágja,

  a kifejlett állat a gyökereket és a leveleket rágja.

30. Miről ismerhető fel a káposztalepke?

a szárnya sárga, a feje nagy,

fehér színű szárnyán fekete pöttyök vannak,

első pár szárnyának a csúcsa sötét színű,

 átalakulással fejlődik,

  ízelt lábai vannak.

31. Mi jellemző a fejes káposzta fejlődésére?

az első évben nincs szára, csak torzsája van,

teljes kifejlődéséhez két nyár kell,

 kétszer hoz termést,

 a második nyáron nincs szára és levele, csak virága és termése van,

   az első évben több része van, mint a másodikban

32.Mit nevezünk egynyári növénynek?

amelyik csak egy nyáron virágzik,

amelyik ősszel termést érlel,

 amelyik az egyik nyáron virágzik, a másikon termést érlel,

 amelyik már élete első évében virágzik,

   amelyik élete tavasztól őszig tart.

33. Mi jellemző a bojtos gyökérzetre?

egyforma vastag oldalgyökerek alkotják

mellékgyökerekből áll,

 a főgyökér rövid, az oldalgyökerek egyenlő hosszúak

 tőkéből nő ki,

  az oldalgyökerek egyforma hosszúak és vastagok.

34. Mivel szaporodik a házityúk?

keltetőgéppel,

kódossal,

 tojással,

 elevenen születnek a kiscsirkék,

  fészekbe rakott petékkel.

35. Mi jellemző a gerinces állatokra?

testüket szőr borítja,

testüket csontos váz szilárdítja,

 utódaikat elevenen szülik,

 utódaikat emlőjükből táplálják

  tollasak.

 

Egyszerű választás

 szarvasmarha

házityúk

 

házikacsa  

 

cserebogár

 

1. Milyen a szilvafa gyökérzete?

mélyen hatol a földbe,

terebélyes,

 általában egyenes,

 szélesen elterülő,

  nagyon vékony gyökerekből áll.

2. Mire van szüksége a növényeknek a légzésnél?

  vízre

  szénre

   oxigénre

  ásványi sóra

  kalciumra

2. Hol termelik a legtöbb gyümölcsöt hazánkban?

a Kisalföldön,

a Nagykunságon

 a Dunántúli-dombságon,

 a Kiskunságon,

  a Zalai-dombságon

3. Mi történik a szilvával, ha letöröljük róla a hamvat?

hamarosan megromlik,

előtűnik a gyümölcshús,

 lepereg róla a víz,

 megkékül,

  viaszos lesz a gyümölcshúsa.

4. Miféle termést nevezünk bogyótermésnek?

amelyiknek nincs csonthéja,

amelyiknek a magját hús és héj borítja,

 amelyiknek a héja bőrszerű,

 amelyiknek a húsában csak két mag van,

  amelyiknek piros a héja.

5. Milyen szára van a paradicsomnak és a paprikának?

megvastagodott,

raktározó,

 lágy,

 fás,

  belül üreges, bütykös.

5.  Mi a különbség fa és cserje között?

  semmi

  a fának hosszabb az ága

   a cserje levelei hosszúkásak

  a cserjék termése csonthéja

  a fának van törzse

6. Melyik növényre mondhatjuk azt, hogy kétnyári?

amelyiknek fás a szára,

amelyiknek csak a második évben van virága és termése,

 amelyiknek az első évben csak virágja, a másodikban csak termése van,

 amelyik az első évben terem, a másodikban virágzik,

  amelyik minden második évben virágzik.

7. Miért sorolhatjuk a káposztát a kétnyári növények közé?

mert csak a második nyárra érlel termést,

mert az első év végén ki kell szedni a földből,

 mert van megvastagodott része,

mert a levelek a második évben nyílnak ki,

  mert a második évben a termés megérése után elpusztul.

8. Melyik növénynek van tönkje?

a szőlőnek,

a fejes káposztának,

 a sárgarépának,

a vöröshagymának,

  a lucernának

9. Melyik növény a sárgarépa rokona?

a fejes káposzta,

a petrezselyem,

 a vöröshagyma,

a paradicsom,

  a lucerna,

 10. Miféle anyagból van a toll?

tülökből,

kitinből,

 viaszból,

mészből,

   szaruból.

 11.  Miből lehet következtetni a házityúk életmódjára?

a szárnyából és a lábából,

a tarajából, lábából,

 a tolla színéből,

a fejének alakjából

   a testének méretéből.

 12. Mennyi idő alatt kel ki a tojásból a kiscsibe?

12 nap alatt,

14 nap alatt,

21 nap alatt,

17 nap alatt

   28 nap alatt.

 14. Miben különbözik egymástól a házikacsa és a házityúk?

a házikacsának van pehelytolla, a házityúknak nincs,

a házikacsának vannak ujjai, a házityúknak nincsenek,

a házikacsának van úszóhártyája, a házityúknak nincs,

a házityúk madár, a házikacsa nem,

  a házityúk lába hátrébb van a testén, mint a házikacsáé.

 15.  Hány testtájra osztható a cserebogár teste?

kettő,

három,

hat

négy

  hat.

 16.  Hány lába van a cserebogárnak?

három

hat

nyolc

hat pár

  a torán egy pár, a potrohán kettő.

 17 Mi nem jellemző a cserebogárra?

ízeit lába van

testét kitin borítja

teste három fő részre osztható,

fedőszárnya van,

  második pár szárnya kemény, vastag.

 18. Hogyan okoz nagy károkat a cserebogár fejlődése során?

három nyáron át rágja a pajor a gyökereket,

három évig rágja a pajor a leveleket,

három évig rágja a rovar a leveleket,

a báb is rágja a gyökereket,

   három évig rágja a bogár a gyökereket.

 19. Lehet-e minden virág termőjéből termés?

csak akkor, ha minden virág kinyílik

csak akkor, ha minden virág termőjére jut virágpor,

csak akkor, ha a termőre rovarok viszik a virágport,

csak akkor, ha a virág tavasszal nyílik,

  csak akkor, ha a növény egynyári.

 20. Mi szilárdítja a szarvasmarha testét?

kitin,

csontos váz,

szaru,

tülök,

  mész és viasz.

 21.Mi jellemző a szarvasmarha lábára?

az ujjak végét kitin borítja,

minden ujjára két pata nőtt,

mind a négy ujjának csak a vége éri a földet,

páros ujjú,

rövid és vastag.

 22.  Miben hasonlít egymáshoz a búza és a lucerna?

  

mindkettő egynyári növény,

mindkettőnek szalmaszára van,

mindkettőnek a virágából fejlődik a termés,

mindkettőnek a főgyökere mélyen lenyúlik a talajba,

mindkettő levele hosszú, szálas.

 23. Mi jellemző a búza gyökérzetére?

főgyökere 15-20 méter mélyre is lehatol,

oldalgyökerein gyökérgümők vannak,

főgyökerei egyforma vastagok,

sok táplálék raktározódik benne,

  mellékgyökérzete van.

 24. Mi jellemző a cukorrépára?

kétnyári növény,

egynyári növény,

sok évig élő növény,

évelő növény,

  nincs, virága, csak termése van.

 25. Miért pirosabb az őrölt paprikával ízesített leves teteje, mint az egész leves?

mert a paprika csak zsírban oldódik,

mert a paprika Színanyaga csak zsírban oldódik,

mert a paprika színanyaga vízben nem oldódik,

mert a paprika színanyaga zsírban jobban oldódik, mint vízben,

  mert a paprika színanyaga vízben jobban oldódik, mint zsírban.

 26.Hogyan mutatható ki a táplálék keményítőtartalma?

a híg jódoldattól megkékül,

a vörös káposzta levétől megkékül,

a jódtól megbarnul,

melegítésre a keményítő vízben oldhatatlanná válik,

  ecet hatására a keményítő oldhatatlan lesz.

 27.  Melyik anyagtól lesz a papír tartósan áttetsző?

a fehérjétől,

a zsírtól,

a keményítőtől,

a szarutól,

  a mésztől.

 28. Miből áll a szőlőfürt?

virágokból,

 fürtöcskékből, és azok szőlőszemekből,

a bogyótermés részeiből,

héjból, húsból és magból,

virágból, termésből és kacsból.

 29. Miről lehet a szilvafát felismerni?.

kérge szürkésfehér, koronája felfelé nő

törzse görbe, koronája szétterülő,

kérge szürkésfekete, törzse görbe,

törzse egyenes, koronája szétterülő,

fehér virága nyáron nyílik.

30. Miről ismerhető fel a májusi cserebogár?

Testén fej, tor és potroh található

ízelt lábai vannak,

két pár szárnya van,

hártyás szárnyát fedőszárny borítja,

 barna, kemény teste mintegy 3 centiméter hosszú.

31. Melyek a bogyótermés részei?

lédús hús, két mag,

vastag héj, sok mag,

viaszos héj, lédús hús és magok

viaszos héj és sok mag,

   viaszos vastag héj, kevés hús és sok mag.

32. Mi jellemző a sárgarépa fejlődésére?

az első évben nincs Szára, csak gyökere és levele van,

az első évben nincs virága, csak termése van,

virága és termése csak a második nyáron fejlődik,

átalakulással fejlődik

  kétévenként hoz csak termést.

33. Mi a különbség a vöröshagyma és a hagyma között?

semmi,

a vöröshagyma a hagymanövény egyik része

a vöröshagyma egy növény neve, a hagyma egy növényi rész neve,

a hagymának van virága, a vöröshagymának nincs,

a vöröshagyma levelei vörösek, a hagymáé zöldek.

34.Miben különbözik egymástól a házikacsa és a házityúk lába?

a házikacsa lábán van sarkantyú, a házityúkén nincs,

a házikacsának három ujja van, a házityúknak négy,

a házikacsa ujjain nincs karom, a házityúkén van

a házityúk ujjai között nincs úszóhártya, a házikacsáé között van,

a házityúknak három, a házikacsának négy ujja között van hártya.

35. Mi jellemző csak az emlős állatokra?

utódaikat gondozzák,

gerincoszlopuk van,

  testüket csontos Váz szilárdítja,

utódaikat tejjel táplálják,

nincs szárnyuk.

Egyszerű választás

szilvafa 

 vöröshagyma

fejes káposzta 

sárgarépa szőlő

 paradicsom

 paprika 

1. Milyen a szilvafa koronája?

szélesen szétterülő,

felfelé növekvő,

  terebélyes,

az ágak vízszintesen állnak,

sűrű, áthatolhatatlan.

2. Miféle termést nevezünk csonthéjas termésnek?

amelyiknek viaszos a héja,

amelyiknek húsa van,

amelyiknek á termését kívülről csonthéj fedi,

 amelyiknek a magját csonthéj is védi,

amelyiknek az ehető részét csonthéj takarja.

3. Miben különbözik a csemegeszőlő a borszőlőtől?

a csemegeszőlő bogyói lédúsak, a borszőlőé nem,

a csemegeszőlő bogyói ropogósak, a borszőlőé lédúsak,

a csemegeszőlő bogyói nagyszeműek, a borszőlő fürtjei sokáig eltarthatok,

a csemegeszőlő bőven termő, a borszőlőben kevés a cukor,

csemegeszőlőben kevés a cukor, a borszőlő nagyszemű.

4. Miben hasonlít egymásra a szilvafa és a szőlő?

mindkettőn van kacs,

mindkettő magját két réteg borítja,

mindkettő ágain vesszők vannak,

mindkettő virága fehér,

mindkettő fásszárú.

5. Mi a különbség a paprika és a paradicsom között?

       

a paradicsom lágyszárú, a paprika nem,

a paradicsomnak fehér, a paprikának sárga virága van,

a paprika egynyári, a paradicsom kétnyári,

a paradicsom szára és levele érdes, a paprikáé nem,

a paradicsom termése megpirosodik, a paprikáé nem.

6. Melyik növénynek van torzsája?

a szőlőnek,

a hagymának,

a lucernának,

  a sárgarépának,

  a káposztának.

7. Milyen színű a fejes káposzta virága?

piros,

sárga,

kék,

  fehér,

   zöld.

8. A káposztalepke melyik fejlődési alakja telel át?

a pete,

a hernyó,

a báb,

  a lepke,

   mindegyik.

9. Mi a különbség a sárgarépa és, a petrezselyem levele között?

a petrezselyem levele illatos, a sárgarépáé nem,

 a petrezselyem levele vékony szálakra hasad, a sárgarépáé nem,

a sárgarépa levelét felhasználjuk, a petrezselyemét nem,

  a sárgarépa levele fényes, a petrezselyemé fakó,

   a sárgarépa levele a szárból, a petrezselyemé a gyökérből nő ki.

10.  Mi jellemzi a vöröshagyma föld feletti levelét és szárát?

csőszerűek,

 csak a második évben fejlődnék ki,

a föld feletti tőkéből erednek,

  táplálékot raktároznak,

   nyár végére elfásodnak.

11. Hogyan mutatható ki, hogy a, tülök és a toll azonos anyagból van?

papírhoz kell dörzsölni,

  meg kell gyújtani,

forró vízbe kell tenni,

ecetet kell rácsöpögtetni,

   jódot kell ráönteni.

12.  Hogyan változott meg a házityúk a háziasítás során?

nagyobbra nő,

megtanult repülni

naponta több tojást tojik,

többet kapirgál,

  a lába és a csőre átalakult.

13. Melyik a házikacsa ma is élő őse?

a vadkacsa,

a vadtulok

a vadréce,

a nyári réce,

  a tőkésréce.

14. Miért sorolhatjuk a házikacsát is a madarak közé?

gerinces,

mert fiókái fészekhagyók,

mert testét toll fedi,

mert csőre lemezekkel szegélyezett,

mert lába és szárnya is van.

15. Miféle anyagból van a cserebogár kemény bőre?

kitinből,

faggyúból,

viaszból,

szaruból,

mészből.

16. Miért nevezzük ízeltlábú állatnak a cserebogarat?

mert három pár lába van,

mert a teste három fő részre osztható,

mert a potroha ízekből, gyűrűkből áll,

mert a lába ízekből áll,

mert a többi állatnak nem ízekből van a lába.

17. Mivel szaporodik a cserebogár?

pajorral,

tojással,

 bábbal,

lárvával,

petével.

18. Hogyan történik a megporzás?

a porzóból kiszabadul a virágpor,

a virágpor rátapad a rovar testére

 a virágpor rátapad a virág termőjére,

a virágport a szél szétszórja,

a porzók a virágból kiszabadulnak.

19. Miért mondjuk a szarvasmarhát tülkös szarvúnak?

mert a tülkéből nő ki a szarva,

mert a szarva szaruból van,

 mert a szarva csontból van,

mert a tülök a szarvról lehúzható,

  mert a szarván tülök alakul ki.

20. Miben különbözik egymástól a búza és a lucerna?

a búzának szálas, a lucernának összetett levele van,

a búzának csak termése, a lucernának csak magja van,

  a búzának a talaj szintje fölött lágy szára van, a lucernáé fás,

a búza levele főeres

  a búza virága lila

szilvafa 

 vöröshagyma

fejes káposzta 

sárgarépa szőlő

21. Mi a különbség á korpa és a liszt között?

a korpa a búza magjából, a liszt a szemtermésből készül,

a termésfalból készül a korpa, és a lehántolt maghéjból a liszt,

  a termésfal és a maghéj a korpa, a mag belsejéből készül a liszt,

a korpában sok a keményítő, a lisztben sok a fehérje,

  a korpa a szemből, a liszt a korpából készül.

22. Mik találhatók a lucerna gyökerein?

  mellékgyökerek,

gyökérgümők,

  bimbók,

  nitrogén,

  gyöktörzsek.

23. Mitől látjuk kéknek a szilvát?

  a gyümölcshúsban levő festéktől,

a héjban és a gyümölcshúsban levő festéktől,

  a szilván levő viasztól és a héjban levő festéktől,

  a viaszban levő festéktől,

  az égbolt színétől

24. Mi történik, ha tojásfehérje-oldatot melegítünk?

  megbarnul a fehérje,

  a fehérje összesűrűsödik és vízben nem oldódik,

 feloldódik a vízben a fehérje,

 megváltozik az oldat színe,

   a víz és a tojásfehérje megkocsonyásodik.

25. Melyik anyag mutatható ki híg jódoldattal?

  a zsír,

  a fehérje,

 a cukor

a keményítő,

   a víz.

26. Melyik anyag színezhető meg jól pirospaprikával?

  a jód,

  a cukor,

 a keményítő,

a zsír,

   a fehérje.

27. Melyek a szőlőnövény részei?

  gyökérzet, lágy szár és termés,

 gyökérzet, tőke és fürtök,

 gyökérzet, vesszők, kacsok és fürtök,

gyökérzet, szár, levél, kacs, virág vagy termés,

    gyökérzet, gyökérgümő, szár, levél, kacs, virág vagy termés.

28. Miféle termése van a szilvafának?

  felfújt bogyótermés,

sokmagvú bogyótermés,

 szemtermés,

bogyótermés,

   csonthéjas termés.

29. Mely részekből áll a szőlő bogyótermése?

  héj, hús, két-három mag,

 viaszos héj, hús, sok mag,

  vékony héj, kevés hús, csonthéj, magok,

  csontkemény héj, lédús hús, kevés mag,

   vékony héj, maghéj, mag.

30. Miben egyezik meg a paprika és a paradicsom gyökérzete?

mindkettőnek mellékgyökerei vannak,

  mindkettőnek a főgyökere raktároz,

  mindkettőnek főgyökere és mellékgyökerei vannak,

  mindkettőnek a főgyökeréből oldalgyökerek nőnek ki,

    mindkettőn vannak gyökérgümők.

31. Melyek a káposztafej részei?

tőke és levelek,

  tönk és buroklevelek,

  torzsa és egymásra boruló levelek,

  torzsa és buroklevelek,

    tönk és egymásra boruló levelek.

32. Mi az összefüggés a raktározó főgyökér és a kétnyári fejlődés között?

semmi,

ha a növénynek raktározó gyökere van, akkor biztos, hogy kétnyári növény,

  amelyik növény kétnyári, annak raktározó főgyökere van,

  egyes kétnyári növények a főgyökerükben raktározzák el a következő évig a táplálékot,

   a kétnyári növényeknek csak minden második nyáron ehető a főgyökere.

33. Miben hasonlít egymásra az első nyáron fejlődött káposztafej és hagyma?

mindkettő levelei a torzsából nőnek ki,

mindkettő levelében sok táplálék raktározódik,

  mindkettőnek mellékgyökerek nőnek ki a szárából,

  mindkettő virágai gömb,alakban csoportosulnak,

   mindkettő levelei főeresek.

34. Mi jellemző a szarvasmarha táplálkozására?

a szájába vett fűcsomót a feje rántásával tépi le,

a fogai közé szorított füvet zápfogaival tépi le,

  a táplálékát nem rágja meg,

  redős zápfogát csak kérődzéskor használja,

   kérődzéskor metszőfogaival őrli meg

szilvafa 

 vöröshagyma

fejes káposzta 

sárgarépa szőlő

 

1. Miért van szinte minden gyümölcsösben szilvafa?

mert csonthéjas termése van,

mert a szilvában sok a vitamin,

  mert nem kíván sok gondozást,

mert szilvából sokat termesztenek,

  mert kora tavasszal virágzik.

2.  Melyik felsorolásban található meg a csonthéjas termés valamennyi része?

viasz, héj, hús, mag,

héj, hús, csonthéj, mag,

  viasz, héj, csonthéj, maghéj,

  héj, hús, csonthéj, maghéj,

   viasz, hús, csonthéj, mag.

3. Melyik növényen található kacs?

a szilvafán,

a szőlőn,

  a paradicsomon,

  a sárgarépán,

   a lucernán.

4. Miért veszedelmes a peronoszpóra?

mert a levelet és a bogyót is megtámadja

mert gombabetegséget okoz,

  mert az általa okozott betegség nem gyógyítható,

  mert nem lehet ellene védekezni,

   mert az embert is megbetegíti.

5. Melyik növény egynyári?

a fejes káposzta,

a lucerna,

  a sárgarépa,

  a vöröshagyma,

   a paprika.

6. Mit jelent ez a szó: vedlés?

a hernyó kibújik a petéből,

a hernyó kibújik a kinőtt bőréből,

  a lepke kibújik a bábból,

  a lepke kibújik a kinőtt bőréből,

   a rovarnak lehullanak a szárnyai.

7. Hogyan nevezzük a káposztalepke fejlődését?

átalakulás nélküli;

teljes átalakulás,

  kifejlődés,

  fejlődés,

   átváltozás,

8. Melyik növény gyökere raktároz táplálékot?

a fejes káposztáé,

a paradicsomé,

  a vöröshagymáé,

 a sárgarépáé,

   a búzáé.

9. A vöröshagyma melyik részét fogyasztjuk?

a csőszerű szárát,

a  tönkjét,

  a belső hagymaleveleket,

a termését,

   a hagymáját.

10. Melyek a vöröshagyma földben levő részei?

a gyökerek és a hagymalevelek,

mellékgyökerek, buroklevelek, hagymalevelek, tönk,

  oldalgyökerek, tönk és hagymalevelek,

gyökérzet és szár,

   főgyökér, oldalgyökerek, tönk, hagymalevelek.

11. Mi jellemző a házityúkra?

csőre lemezékkel szegélyezett,

fészeklakó madár

   jó repülő,

úszóláb

  gerinces.

12. Miben különbözik a fedőtoll és a pehelytoll egymástól?

a pehelytoll nagyobb, mint a fedőtoll,

a fedőtoll melegebb, mint a pehelytoll,

  a pehelytoll lazább szerkezetű, mint a fedőtoll,

pehelytoll csak a kacsán, fedőtoll csak a tyúkon van,

   csak a méretükben különböznek.

13. Miben hasonlít egymáshoz a házikacsa és a házityúk?

mindkettő madár,

mindkettő tud úszni,

  mindkettő lábán van sarkantyú,

mindkettő csőre lemezekkel szegélyezett

   mindkettőn csak fedőtollak vannak.

14. Miért nem ázik át a házikacsa tolla a vízben?

mert tömött a tolla,

mert viaszos a tolla,

  mert faggyúval keni a tollát,

mert a tolla szaruból van,

   gerinces

15. Miféle szervek helyezkednek el a cserebogár torán?

csáp, fedőszárny, potroh,

fedőszárny, hártyás szárny, ízelt láb,

  összetett szem, hártyás szárny, ízeit láb,

csáp, fedőszárny, hártyás szárny,

   fej, potroh, lábak, szárnyak, csápok.

16. Mi található a cserebogár potrohán?

csáp,

szárny,

  ízelt láb,

légzőnyílás,

   összetett szem.

17. Hány gyűrűből áll á cserebogár tora?

három,

három pár,

 négy

öt,

   hat.

18. Mikor bábozódik be a cserebogár lárvája?

a kikelés utáni második év őszén,

  a kikelés utáni harmadik év őszén,

 a kikelés utáni harmadik év tavaszán,

 a kikelés utáni harmadik év telén,

   a kikelés utáni negyedik tavaszon.

19. Mi a legfontosabb feltétele annak, hogy egy növényen termés fejlődjék?

a növényt gondozni kell

a termő megporzódjék,

 az időjárás kedvező legyen,

 sok napsütés legyen,

   legyen elégendő csapadék

20. Mi jellemző a szarvasmarha fogazatára?

nincs az állkapcsában szemfog,

 nincs felső szemfoga, de alsó van,

 nincs zápfoga,

 az alsó állkapcsának a széle elszarusodott,

  nincs se metszőfoga, se szemfoga.

21. Melyik takarmánynövény?

a búza,

a cukorrépa,

 a káposzta,

 a lucerna,

   a petrezselyem.

22. Melyik termést nevezzük szemtermésnek?

amelyiknek nincs fala,

amelyikben nincs mag,

 amelyikben csak egy mag van,

 amelyikben a termés fala és a maghéj összenőtt,

   amelyik nem lédús.

23. Mi jellemző a mellékeres levélre?

a levél szélesebb, mint amilyen hosszú,

a levél belül üreges,

 a levélerek párhuzamosan futnak benne,

  fő- és oldalerek hálózzák be,

   a kétnyári növényeken található.

24. Mivel mutatható ki a káposzta savanyításakor keletkezett sav?

melegítés hatására a sav színe megváltozik,

a jódoldat a savtól megkékül,

 a vörös káposzta leve a savtól más színű lesz,

  ha ecetet öntünk belé, akkor a sav vízben oldhatatlanná válik,

   a sav megváltoztatja a fehérje színét.

25. Melyik anyag égésekor keletkezik kellemetlen szagú gáz?

 az alkohol,

a keményítő,

  a zsír,

 a cukor,

   a fehérje.

26. Melyik anyagtól kékül meg a búzaszem belseje?

 a vörös káposzta levétől,

a fehérjétől,

   a jódoldattól,

 az ecettől,

   a mésztől.

27. Mi történik, ha a papíron levő zsírfoltot benzines vattával megdörzsöljük, majd megszárítjuk?

 a folt nagyobb lesz,

a folt átlátszó lesz,

  a  folt eltűnik,

 a folt színes lesz,

   a papír teljesen bezsírosodik.

28. Mely részekből áll a fa koronája?

 szárból és levélből,

szárból, levélből és virágból,

  ágakból, gallyakból és vesszőkből,

 törzsből, ágakból és levelekből

  szárból, levélből, virágból és termésből.

29. Miért tűri jól a szárazságot a szőlő?

 mert nagyok a levelei,

mert a tőkéből vesszők nőnek ki,

 mert a kacsokkal a vízhez képes kúszni,

 mert a gyökérzete mélyen nyúlik a talajba,

  mert a vizet a bogyókban tárolja.

30. Hogyan lesz a szőlőből bor?

 a lédús termés szétválik alkotórészeire,

a borélesztő gombák a szőlőből elfogyasztják a mustot,

 a peronoszpóra nevű gomba a must cukortartalmát alkohollá alakítja,

 az elszaporodó gombák a bogyótermés húsát folyékonnyá teszik

  a borélesztő gombák a szőlő cukortartalmát alkohollá alakítják.

31. Miért savanyodik meg a káposzta?

 mert a levelekben lévő cukrot az erjesztőbaktériumok savanyú anyaggá alakítják,

mert az erjesztőbaktériumok megrohasztják,

 mert a savanyú káposzta sok C-vitamint tartalmaz,

 mert csak így fejlődik a második évben virága,

  mert így jobban eláll télen.

32. Mi jellemző a sárgarépa gyökerére?

 mellékgyökerei megvastagodtak,

a főgyökeréből levelek nőnek ki,

 gyökérének belső része raktározza a cukrot,

 főgyökerének belső része világosabb, mint a külső,

  nincsenek oldalgyökerei.

33. Mi jellemző á petrezselyem levelére?

 illatos, ha összedörzsöljük,

szálakból áll,

 csak a növény életének második évében fejlődik ki,

 mérgező anyagot tartalmaz,

  alig lehet a szártól megkülönböztetni.

34. Mi jellemző a házikacsa csőrére?

a magvak felszedésére alkalmas,

erős, keskeny, éles,

 faggyút termel

 apró fogak vannak benne,

   recés, lemezekkel szegélyezett.

35. Hogyan szaporodik a szarvasmarha?

a borjút az ökör elevenen szüli,

a tehenet a borjú elevenen szüli,

a tehén a borjút elevenen szoptatja,

  a borjút a tehén elevenen szüli,

    pete á bika testében fejlődik borjúvá.